info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter strejkhotet: "Massa folk som blir utnyttjade"

"Jag tycker det är rätt att slåss för att stoppa oseriösa underentreprenörer på byggena". Så säger vvs-montören och fackliga förtroendemannen Göran Månsson om strejkvarslet som kom under fredagen.

Göran Månsson på Bravida, ett av företagen som berörs av en möjlig strejk- Foto: Bravida/Privat

När vi når Göran Månsson är han på väg in i ett möte med andra fackliga företrädare för de rikstäckande vvs-företagen.

– Jag står helt bakom principen vi slåss för. Det är en massa folk som blir utnyttjade och så blir det en osund konkurrens. Vissa som jobbar hos underentreprenörer får inga kollektivavtal och har dåliga villkor. Många företag kringgår reglerna, säger Göran.

Orsaken till att facket varslar är en strid med arbetsgivarna om underentreprenörer. Byggnads efterfrågar stramare regler vid anlitande av ue men arbetsgivarna har inte gått med på kraven. Bakgrunden är, enligt facket, företag i branschen som lönedumpar och har dålig arbetsmiljö.

Göran har misstänkt att det kunde bli varsel. Han vet att det varit griniga förhandlingar en längre tid.

– Jag tycker arbetsgivarna och facket är så sena på bollen varje år då det gäller förhandlingar. De startar fem över tolv innan avtalen går ut. Allt borde vara klart när avtalet går ut.

Mikael Nordström, Assemblin. Foto: Privat

Mikael Nordström, på Assemblin i Lidköping, är en av de 1500 vvs-montörer som lägger ner verktygen den 24 maj om det blir strejk.

– Detta med underentreprenörer är en jätteviktig fråga. Att alla får lika villkor på byggena, även underentreprenörer, säger han.

Han är bland annat regionsammankallande inom mb i region Väst och skyddsombud på sin arbetsplats i Lidköping.

– Vi har ju sett hur arbetsmiljön försämrats inom bygg. Vi inom vvs drabbas och riskerar en försämring. Man måste kolla så det är schysst, går schysst till vid till exempel in- och utlåning, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter strejkhotet: "Massa folk som blir utnyttjade"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig