info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v49

Efter razzian – företaget förnekar olaglig arbetskraft

11 ukrainska arbetare har tagits i förvar efter ett tillslag i Skövde. Entreprenören hävdar att personerna har rätt att arbeta i Sverige och ska ta strid i domstol.

Myndigheter upptäckte olaglig arbetskraft. (Bild från en tidigare myndighetsgemensam inspektion.) Foto: Arbetsmiljöverket

För snart tre veckor sedan slog polis och andra myndigheter till mot en byggarbetsplats i Skövde, vilket Byggnadsarbetaren har rapporterat om. Razzian var en del i en gemensam insats för att upptäcka missförhållanden.

Bygget var en bostadsrenovering i fastighetsjätten Balders regi. Elva av fjorton arbetare misstänks ha arbetat illegalt och har tagits i förvar i väntan på beslut. Flera har nu i förhör uppgett att de tjänade motsvarande 6 400 kronor i månaden före skatt, skriver Skaraborgs Allehanda.

– Det stämmer inte och vi kan styrka det med utbetalningar. Det finns ingen som arbetar för de pengarna, säger en av ägarna till det svenska bolag som utför entreprenaden för Balder till tidningen.

Arbetarna är i sin tur anställda av ett polskt bemanningsföretag och specialiserade på fönsterarbeten. De har arbetstillstånd i Polen, men det går att sträcka ut till Sverige, hävdar företaget. Entreprenören har tagit hjälp av advokater och överklagat avvisningsbeslutet och nu ska Migrationsdomstolen pröva ukrainarnas rätt att arbeta i Sverige.

– Vi har visat upp alla dokument som visar att arbetarna får vara här och det är korrekt även från den polska sidan. De flög hit dagen efter för att visa originalhandlingar. Vi har anlitat advokater för att hjälpa oss och kommer driva den här saken i domstol, säger entreprenören till Skaraborgs Allehanda.

När behövs arbetstillstånd?

De allra flesta medborgare utanför EU behöver arbetstillstånd för att ha rätt att arbeta i Sverige. Men det finns undantag från regeln. Ett är att ”montörer eller tekniska instruktörer i samband med brådskande uppsättning” och i arbete ”av kriskaraktär” får arbeta här i högst två månader. Källa: Migrationsverket

Kristian Borg, reporter
Annons
Bluebeam 250×600 v46-49

Du läser: Efter razzian – företaget förnekar olaglig arbetskraft