info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter olyckorna – så stormsäkrar du kranen

Efter att flera tornkranar blåst ner den senaste tiden, senast i USA, kollade vi med erfarne Dennis Säfström på Flens byggmaskiner hur man bör stormsäkra kranen.

En person dog och flera skadades allvarligt efter att en byggkran blåst ner på ett lägenhetshus i Dallas, USA, i söndags. Fyra personer omkom efter att en byggnadskran i Seattle i delstaten Washington i västra USA brutits isär i starka vindar och fallit ner på en gata i april. Liknande incidenter inträffar med jämna mellanrum världen över.

Dennis Säfström, ansvarig för driftservice och montage på Flens byggmaskiner, berättar att ett viktigt säkerhetsmoment för att slippa se kranen falla till marken är att använda så kallade vindfriställningar.

– Man lägger i vindfriställningen manuellt eller elektriskt efter arbetsdagens slut, eller om det börjar blåsa för mycket. Då följer armen vinden hela tiden, säger han.

Dennis Säfström förklarar att det blir farligt när vindarna tar i från sidan.

– Det är ofta det som är problemet när kranar faller, att det är något fel så att den inte orkar vrida upp sig. Då blir det som att sätta upp en skylt i sidvind. Då bryter det rätt friskt i grejerna, säger han.

Enligt svensk standard behövs en vikt av ballast i botten, som är beräknad på en viss vindhastighet. Man kan antingen lägga vikter i det så kallade krysset, kranens bas, eller gjuta fast ett fundament som man fäster masterna vid.

– Om det inte finns tillräckligt med vikt i botten, då ryker kranen direkt, säger Dennis Säfström.

Ett tredje alternativ är att förankra kranen i berget. Sättet man fäster kranen kan alltså variera. Men det viktigaste är att man följer tillverkarens föreskrifter och inte går efter vad man tror blir rätt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter olyckorna – så stormsäkrar du kranen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig