info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Efter ny dom: ”Kan bli lättare att få sjukpenning”

Svåra smärtor men ingen rätt till sjukpenning. Det är verkligheten för vissa byggnadsarbetare idag. Men nu har en arbetstagare med hjälp av en jurist vunnit ett viktigt mål som kan ändra på det.

Den nya domen kan göra det lättare att få rätt till sjukpenning. Foto: Försäkringskassan, Mostphotos

Byggarbetare som har så ont att de inte kan jobba, men som inte kan lägga fram bevis, till exempel ett labbprov eller en röntgenbild som visar att kroppen är skadad, har hittills haft svårt att få sjukpenning. Men nu kan det bli lättare att få gehör från Försäkringskassan efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD).

I domen säger HFD att personen i det aktuella fallet hade rätt att få fortsatt sjukpenning, eftersom läkarens intyg, som grundades på personens egna uppgifter, var tillräckligt som bevis.

Även vad gäller nivån på bevisningen klargjorde HFD att det räcker att den sjuka gör ”sannolikt” att hen är sjuk och har rätt till sjukpenning. Det här är ett betydligt lägre krav än att sjukdomen ska vara ”styrkt” som Försäkringskassan ibland kräver.

LO-TCO Rättsskydd AB har i flera år drivit fall där Försäkringskassan ställt krav på så kallade objektiva fynd för att bevilja sjukpenning. De tuffa kraven har inneburit att många löntagare, som drabbats av psykisk ohälsa, eller vissa smärtsjukdomar, inte har fått sjukpenning.
Domen: Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål 5070-21, 5071-21 meddelad den 16 november 2022
Vill du läsa fler artiklar om försäkringar.
Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Efter ny dom: ”Kan bli lättare att få sjukpenning”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig