info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V34

Efter läckande ledningarna – kommun stämmer NCC på 280 miljoner

Vattenledningen till Spendrups läckte. Nu stämmer Ludvika NCC på nära 300 miljoner kronor.

Foto: Mostphotos

NCC har varit ansvarigt för att installera en vattenledning, mellan Östansbo vattenverk och Grängesberg i Ludvika kommun i Dalarna, som skulle fungera som reservvattenledning för Grängesbergs samhälle och förse Spendrups bryggeri med vatten.

Enligt Dalarnas tidningar skulle vattenledningen ha stått klar i slutet av 2013. Men den första ledningen som NCC la höll inte måttet och revs upp. Arbetet med en ny ledning inleddes i augusti 2016, men inte heller den höll tätt och i början av 2017 avbröt NCC arbetena. Kort därefter hävde NCC det avtal man ingått med kommunen. Nu stämmer alltså kommunen byggjätten.

Läs också Lettisk firma tänker stämma Veidekke efter lyxbygge

Enligt Dala Demokraten framgår det i stämningen varför Ludvika kräver ett så stort belopp. I de 280 miljonerna ingår bland annat vad det beräknas kosta kommunen att avhjälpa felen med vattenledningen samt de viten mot NCC som tickat i fem års tid med 500 000 kronor i veckan.

– Nu är det viktigare att det blir rätt än att det går fort. Först måste det fastslås vad som gäller innan kommunen gör nya upphandlingar, säger Helena Nylén, varuförsörjningsdirektör vid Spendrups till Nya Ludvika Tidning.

arrow_forward Senaste nytt