info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Efter kontroll av asbestbygget: ”Kommer ställa krav på NCC”

Igår besökte Arbetsmiljöverket NCC:s arbetsplats i Örebro. Arbetsmiljöinspektören Emil Gustavsson kunde då konstatera att företaget inte följt reglerna när de rivit asbesthaltigt material.

De två byggnadsarbetarna som rivit asbest utan skydd har erbjudits medicinsk kontroll och samtalsstöd. Foto: Mostphotos/Privat

Det är på en ny- och ombyggnad av universitetssjukhuset i Örebro som generalentreprenören NCC utfört en felaktig asbestrivning. Två anställda arbetade med rivningen. Bland annat sågade de i en asbesthaltigt eternitskiva med en tigersåg.

– Vi kommer komma med krav på hur NCC ska agera framöver, riktigt vad har vi inte hunnit specificera ännu, men det är klart att NCC brister i rutiner och kunskap, säger Emil Gustavsson.

Läs också Asbestlarm på NCC-bygge – kan ha spridits i byggboden

Arbetsmiljöverket ska ha ett möte under dagen och se över vilka åtgärder som kan bli aktuella. Ett besked kommer lämnas nästa vecka.

En av de som var med på mötet igår var Jan Domander, projektchef på NCC.

– Arbetsmiljöverket fick den information de ville ha och de tog med sig den hem och skulle titta på vad som hänt. Nu får vi vänta och se vad de återkommer med för besked.

Skivan med asbest satt inne i ett fönsterparti som skulle rivas. Då det inte gick att få ut partiet helt var byggnadsarbetarna tvungna att såga sönder det med hjälp av en tigersåg.

– Det var korta snitt på cirka 40 centimeter, säger Jan Domander.

Frågan är varför NCC inte visste att det fanns asbest inne i partiet.

– Det är olyckligt att det blev så här. Vi har tagit många prov tidigare på arbetsplatsen på bland annat fogar som man ser tydligt, men att det skulle sitta en eternitskiva inbyggd i en fönsterbröstning på ett befintligt parti som inte ens är brandklassat var inget som vi räknade med, säger Jan Domander.

De två byggnadsarbetarna som utförde rivningen utan skydd har nu erbjudits en medicinsk undersökning och samtalsstöd.

– Vi håller på och bokar in tider så att de kommer iväg. Sedan kommer vi även fylla i och skicka in en arbetsskadeblankett om det som hänt.

NCC har tagit prov i byggbodar och skickat iväg kläder och maskiner på analys för att försöka ta reda på i vilken omfattning asbesten har spridit sig. Svar väntas i nästa vecka. När det gäller saneringen vid själva arbetsområdet så är den avslutad. Där har de fått ett analyssvar om att asbesten är borta.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop