info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads 980×240 v21

Asbestlarm på NCC-bygge – kan ha spridits i byggboden

Asbestskivor sågades ner med en vanlig tigersåg. Två byggnadsarbetare på NCC utförde jobbet helt utan skydd.

Två byggnadsarbetare på NCC har rivit asbest utan skydd. Det är i nuläget i känt hur många andra som blivit exponerade av dammet. Foto: Privat

Det pågår en stor ny- och ombyggnad av universitetssjukhuset i Örebro där NCC är generalentreprenör. På en del platser byggs det nya ihop med det gamla, något som innebär en del rivningsarbeten. Det var vid ett sådant tillfälle som den felaktiga asbestrivningen utfördes för cirka två veckor sedan. Ett glasparti som stod uppe på en bröstning skulle plockas bort. Vad ingen visste var att bakom spånskivorna som var monterade ytterst i bröstningen satt skivor med asbest.

– Två byggnadsarbetare från NCC arbetade med den här rivningen i två dagar. De använde tigersågar och hade inget skydd alls, säger Niklas Nordvall, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Läs också Nya larmsiffror – så många dör av asbest

Precis intill rivningsområdet finns ett trapphus med hissar. Enligt Niklas Nordlund finns det risk för att fler än de två byggnadsarbetarna blivit utsatta för asbestdamm.

– Sjukhusets personal och privatpersoner åker i de här hissarna och de kan ha blivit exponerade i samband med rivningen.

Det finns även risk för att asbestdamm spridit sig in i byggbodarna.

– De som arbetade med rivningen har gått in och ätit mat och de har även bytt om efter dagen och hängt av sig arbetskläderna bland de andra. Hur stor exponeringen är av det här vet vi inte. Det får utredningen visa, säger Niklas Nordlund.

Att det var asbest det handlade om upptäcktes när rivningsmassorna skulle fraktas iväg. Chauffören från åkeriföretaget sa att det var asbest och hävdade att de måste skicka allt på deponi.

Läs också Efter asbestslarv – indraget tillstånd för storsanerare

– Då togs det prover på materialet och det visade sig att chauffören hade rätt, säger Niklas Nordlund.

Asbesthanteringen har nu blivit ett fall för Arbetsmiljöverket. I dag torsdag pågår en genomgång på arbetsplatsen där bland annat Jan Domander projektchef på NCC, arbetsplatsens skyddsombud Pontus Andersson och Arbetsmiljöverket deltar.

– Killarna mår efter omständigheterna bra, men vi har möte nu, säger Pontus Andersson.

– Du får återkomma senare, säger projektchefen Jan Domander, när Byggnadsarbetaren ringer upp.

Artikeln uppdateras.

Annons
EHRAB 250×600 v21 version B
EHRAB 250×600 v21 version C
EHRAB 250×600 v21 version A

Du läser: Asbestlarm på NCC-bygge – kan ha spridits i byggboden