info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet 980×240 v38

Efter kaoset i staden räcker inte hantverkarna till: "Arbete i flera år"

Skyfallen och översvämningarna i Gävle har lett till stor efterfråga på hantverkare. Både rivning och sanering pågår för fullt.
– Vi har tagit in fem personer till för att klara av all rivning, säger Philip Flybring som driver byggföretag.

Philip Flybring, ägare till Vallbacks Bygg, som just nu håller på att återställa kyrkans lokaler. Foto: Privat

Nyhetsbilderna från Gävle i augusti visade stora översvämningar och en kaotisk situation. I skyfallens spår måste källare och lokaler saneras och renoveras. Det är högtryck och lite till för många av stadens byggföretag.

­ – Det var fullt med jobb redan innan här i Gävle, men det är ännu mer nu, säger Philip Flybring ägare till Vallbacks Bygg.

Vilka följder har översvämningarna fått för er?
– Det började redan direkt efter natten då det blev översvämning. Då fick vi åsidosätta våra vanliga jobb och åkte runt och hjälpte till i ett första steg med att bara pumpa upp vatten ur alla källare. Vi åkte runt med våtsugare och dränkpumpar för att få upp vattnet, berättar han.

Philip Flybring säger att det varit en ovanlig situationen.
– Vanligtvis kommer försäkringsbolagen eller deras samarbetspartner och gör en skaderapport men nu sa väl försäkringsbolagen att hittar ni några som kan riva, så kom igång med det, så får vi göra besiktningar och återställa sedan.

Han räknar med arbete i översvämningens spår under lång tid framöver. Nu håller företaget framförallt på med rivning och sedan blir det återställning längre fram i tiden.
– Vi är ju en byggfirma, egentligen. Vi är normalt 14 på firman, men nu har vi tagit in fem extra som ska hjälpa oss med just rivningen, för bara rivningen kommer ju att pågå i flera månader, säger Philip Flybring.

Vi och andra kommer att ha arbete med det här i flera år

Saneringen blir i många fall extra svår då vatten kommit upp bakvägen och tryckt upp i källare. Då räcker det inte att bara torka ut i lokalerna.
– Nu måste man sanera varenda yta och varje yta även under ytskikten. Det är det speciella jämfört med andra vattenskador.

Det låter som mycket arbete?
– Vi och andra kommer att ha arbete med det här i flera år. Alla firmor har ju fullt upp med sina vanliga jobb, där de redan planerat in framtida jobb. Så det är lite dilemmat.

Företaget jobbar just nu bland annat med ett större arbete i Betlehemskyrkan.
– Det är väl en yta på 500 kvadrat som var nyrenoverade lokaler i källaren som de skulle haft invigning på om några veckor. Nu var det bara att riva ut allt och börja på nytt. Bara den rivningen är vi 2-4 man på och vi har varit där i två, tre veckor och kommer att vara där lika länge till , berättar Philip Flybring.

Företaget jobbar bland annat åt fastighetsbolag och försäkringsbolag och han hör hur många andra byggbolag har fullt upp och lite till.
– Det finns hur många skador som helst att ta itu med i stan och det är ju många fler företag än vi som håller på.

Annons
Henkel 250×600 v38

Du läser: Efter kaoset i staden räcker inte hantverkarna till: "Arbete i flera år"