info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Toppmöte om dödsolyckorna i bygg – men statsministern nobbade facken

Byggnads har träffat arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) för att tala om hur det ska bli ett slut på alla dödsolyckor. "Något måste hända innan det är för sent", säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads, som även begärt möte med statsministern.
Men Ulf Kristersson valde att enbart träffa arbetsgivarsidan.

Johan Lindholm på Byggnads ville träffa statsministern under mötet på Arbetsmiljödepartementet. Men han fick nobben. Däremot deltog statsministern tidigare i veckan på ett möte i samma fråga med byggarbetsgivarna. Foto: Byggnads, Axel Adolfsson Foto: Byggnads, Axel Adolfsson

I december begärde byggbranschen parter, Byggnads och Byggföretagen, tillsammans ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M). Anledningen var att de ville diskutera åtgärder för att förhindra dödsolyckor på byggarbetsplatser efter den allvarliga hissolyckan i Ursvik, Sundbyberg, där fem byggnadsarbetare omkom.

Och nu i veckan var det dags. Först ut att bege sig till Arbetsmarknadsdepartementet var byggarbetsgivarna. De mötte arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) under tisdagen. Med på samtalet var även statsminister Ulf Kristersson.

Facken fick nobben

Men när det under onsdagen var dags för facken för att prata om det svåra läget på arbetsplatserna uteblev statsministern. Facken fick nobben.

– Vi hade konkreta saker som vi ville framföra direkt till statsministern, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

I ett sms till Byggnadsarbetaren skriver Carl Bergkvist, biträdande presschef hos statsminister, att ”Statministern har försäkrat sig om att få ta del av informationen och reflektionerna från mötet med facken i efterhand”.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

”Borde prioriterat mötet”

Johan Lindholm tycker att det är synd att statsministern inte deltog.

– Han borde prioriterat det här mötet. Det här är viktigt, det är viktigt för Sverige.

Facken fick i stället 1,5 timme med Johan Pehrson och Paulina Brandberg. Johan Lindholm pekar ut mötet som ett av de viktigaste han varit på som Byggnads ordförande.

Om de här dödsolyckorna hade drabbat någon annan yrkeskategori hade en kriskommission varit tillsatt för länge sedan

Vill se kriskommission

– Vi berättade om våra medlemmars verklighet, om orsaker till att det ser ut som det gör. Det handlar om uppstyckade arbetsplatser med många aktörer som inte har någon vilja att följa lagar, regler och kollektivavtal. Det är lägst pris som gäller, säger Johan Lindholm som likt tidigare tryckte på att det behövs en kriskommission med byggbranschens parter och representanter från regeringen.

– Om de här dödsolyckorna hade drabbat någon annan yrkeskategori hade en kriskommission varit tillsatt för länge sedan.

– Nu återstår det att se om det blir någon leverans. Vi blev inte lovad något, men de uttryckte tacksamhet över att vi där och presenterade förslag på lösningar. Något måste hända innan det är för sent.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Toppmöte om dödsolyckorna i bygg – men statsministern nobbade facken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig