info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Efter bostadstappet – så många fler går i konkurs

1 107 byggföretag har gått omkull sedan årsskiftet. Det är en ökning med fyra procent jämfört med 2018.

Konkurserna har under året legat på en stabil nivå kring 100 varje månad. Siffran för november blev 102. Foto: Mostphotos

Konkurserna i byggbranschen fortsätter att ligga på samma nivå som tidigare under året. Alltså kring 100 konkurser varje månad. Detta trots en viss turbulens i byggbranschen under året där främst bostadsbyggandet bromsat in i vissa delar av landet. Något som främst gäller huvudstadsregionen.

Siffran för antalet konkurser i november landade på 102, vilket var något fler än november förra året då 92 byggbolag gick i konkurs. Det högre antalet i år motsvarar en uppgång med 11 procent. När det gäller byggkonkurser från årsskiftet fram till och med november ser det ut så här: 1 107 för 2019 och 1 065 för 2018. Det visar statistik för UC.

Läs också Bostadsbyggandet tappar tempo – färre lägenheter

Totalt för samtliga branscher minskade konkurserna under november, men precis som för byggsektorn ligger antalet konkurser på totalen på samma nivå i år som under förra året.

– Under november månad har konkurserna minskat med 10 procent. Avmattningen i ekonomin kan öka konkurserna på sikt, även om det är flera faktorer som är avgörande för konkursnivåerna, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50