info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dyrt bryta mot arbetsmiljölagen

Det ska bli dyrare att bryta mot arbetsmiljölagen. Nu lägger Arbetsmiljöverket, på riksdagens uppdrag, fram ett förslag till ett nytt system.

I dag leder de flesta anmälningar om arbetsmiljöbrott till att ärendet läggs ner. Endast 2 procent av alla anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande domar. Byggnadsarbetaren.se skrev i början av april om den nya proposition som lagts fram om de nya sanktionsavgifterna. Att sanktionsavgifter i stor utsträckning ska ersätta straffsanktioner för att åstadkomma ett effektivare sanktionssystem.

Fyra olika risknivåer

Nu lägger Arbetsmiljöverket, på riksdagens uppdrag, fram ett första förslag, till ett nytt system, skriver DN. I förslaget, som nu skickas på remiss, finns fyra risknivåer med olika sanktionsavgifter. Avgifterna beror på bedömd risk och företagets storlek utifrån antalet sysselsatta. Den högsta risknivån gäller om det är fara för livet, där kan sanktionsavgiften kan variera mellan 100 000 och en miljon kronor, beroende på företagets storlek utifrån antalet anställda.

Träder i kraft 1 juli 2014

Ändringen av arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter ska träda i kraft samtidigt den 1 juli 2014.
– Vi har lagt en modell där det blir dyrare för stora företag att bryta mot arbetsmiljöreglerna, men ändå tillräckligt kännbart för mindre företag, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg till DN.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dyrt bryta mot arbetsmiljölagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig