info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Den gröne rörisen: "Det är miljötänk hela vägen"

Rörmokaren Göran Månsson är först ut i Stockholm med Bravidas gröna satsning GreenHub. Han har arbetskläder i miljövänliga material, tar sig till och från arbetet kollektivt och kommer ut till kunderna i en moddad elmoped.

"Jag har tröttnat på bilköer." Göran Månssons nya elhoj går i 25 km/h och batteriet räcker i tio mil. Foto: Anna Bredberg

För den som missat det ägnar sig Bravida åt fastighetsskötsel, inklusive underhåll av VA, el, ventilation, värme, kyla, sprinklers och säkerhet. Nu satsar de på miljökonceptet GreenHub, ett försök till klimatanpassat helhetsgrepp på verksamheten. De som väljer tjänsten får helt fossilfria serviceleveranser och Bravidas experter erbjuder förslag på hur kunden kan miljöanpassa sin verksamhet. Projektet lanserades i Norge förra året och utökades 1 september med åtta nordiska städer, inklusive Stockholm och Göteborg.

Göran Månsson anmälde sig frivillig till att vara först på Bravida i Stockholm med att köra elmoped till kunderna. Han är påtagligt nöjd när han berättar om sin nya arbetshoj.

– Den är jättekul! Jag har jobbat som rörmokare i 40 år och har tröttnat på sitta i kö. Med den här susar jag bara förbi, jag slipper parkeringar och får köra på cykelbanor. Den har två verktygslådor monterade, så jag får med mig alla verktyg och maskiner.

Att transportera längre rör funkar sämre, men tanken är att grossisterna levererar direkt till arbetsplatsen. För att få göra det måste de skaffa elbilar.

– De får inte leverera ifall de kommer i en diesel- eller bensindriven bil. Det är miljötänk hela vägen. En del av det är att vi som jobbar med det här inte heller får åka fossilt till och från jobbet, våra arbetskläder är producerade i miljövänliga material och så vidare.

Har du ett miljöengagemang privat också?

– Ja oh ja! Jag cyklar mest, jag la ner flygandet för fyra år sedan, jag odlar själv på min egen tomt, vi har en bokashikompost som matresterna hamnar i… Det går inte försvara det här med att inte göra sin del längre.

Vad säger kollegorna?

– En del skrattar. Sån är konservatismen inom branschen, tyvärr. Vi måste få in unga människor som ändrar attityden. Och så en och annan dåre som är som jag då, som är 60 och tycker att sånt här är positivt!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Den gröne rörisen: "Det är miljötänk hela vägen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig