info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Den dansande snickaren

Snickaren Pär Ottosson gör succé i sociala medier med sina dansfilmer där hans arbetslag rockar loss. Filmerna sprids som en löpeld och ett av klippen, "Fler kvinnor i byggsvängen", har hittills fått 232 000 visningar på Facebook.

Det började med dansfilmer som spelades in på fredagar, och lades upp på Instagram under hashtagen #officialdancefriday. Danserna hade inget speciellt budskap, utan de spelades in för att det var en kul grej att göra tillsammans. Men när kampanjen om machokultur i byggbranschen drogs i gång av Byggnads och Byggcheferna, fick snickaren och lagbasen Pär Ottosson idén om att göra en dansfilm med ett tydligt budskap.
– Jag ville visa att byggbranschen inte bara består av machokillar, att vi är många som vill ha fler kvinnor i branschen, säger han.

Många kommentarer

Succén blev total. Han överöstes med positiva kommentarer på Facebook och på Instagram. Både från Sverige och från andra länder kom det kommentarer som hyllade lagbasen som dansade loss med sitt arbetslag. Flera av de kvinnor som kommenterade filmklippet berättade om svårigheterna att vara kvinna i branschen och hyllade samtidigt Pär för hans initiativ.Pär har varit lagbas för samma gäng i cirka två år, i början var de 42 yrkesarbetare på bygget i Trelleborg. Ett av de första målen han satte upp för sig själv när han blev lagbas, var att få till en bra stämning i gruppen.

Frukost

Han bjöd hem sina arbetskamrater på frukost. De kollade på fotboll tillsammans, han drog ihop gänget till grillfest ute i en park, de spelade biljard.
Han berättar att det var samma drivkraft, som gjorde att han tog initiativ till att dansa på bygget.
– Dans gör att man slappnar av. Man kommer igenom skalen. När man dansat tillsammans, skrattat åt filmerna ihop, efter en sån grej, vågar de flesta säga vad de tycker, och ställa upp för varann. Vi säger inget taskigt till varann, säger Pär.

Bakgrund: teater

Att just Pär Ottosson fick idén om att göra en dansfilm och att sprida den i sociala medier är egentligen inte så förvånande med tanke på hans bakgrund. Han gick en teaterutbildning efter gymnasiet och gillar att spela teater. Han är aktiv på sociala medier, har en egen blogg och ett Instagramkonto (mobilapp) med 11 600 följare. På Instagram lägger han upp inredningsbilder från sitt eget hem, ofta saker han snickrat eller gjort själv. Det var på Instagram, han för ett år sedan hittade hashtagen #officialdancefriday, där folk lägger upp dansfilmer med hälsningar som ”äntligen fredag”.
Men vill alla vara med och dansa i filmerna, eller är det någon som vägrat?
– Det är väl några enstaka som tycker att de inte kan dansa, säger Pär. Men då har de fått sköta annat. Någon måste ju sköta ljudet och någon annan måste ju filma …

Se en av dansfilmerna här

Ett annat av Pärs filmklipp som fått mycket uppmärksamhet är videon med budskapet ”Refugees welcome”. Den har hittills visats 77 000 gånger på Facebook. Filmen spelades in efter höstens rapporter om flyktingar som flydde över Medelhavet.
– Vi ville visa vårt stöd för flyktingarna. Det var så mycket snack om att arbetare är rasister. Men jag gillar inte att man drar alla över en kam, alla arbetare är inte främlingsfientliga, säger Pär.

Ett lagarbete

Han är noga med att poängtera att filmerna var ett lagarbete, att flera var med och bidrog. De hade gemensamma diskussioner kring upplägget och det fanns en del vilda idéer om att några skulle stå och dansa uppe i en byggkran och hålla upp texten ”Refugees welcome”. Men de valde saxliften inne på bygget i stället, i en ljushall där det var högt i tak.
Pär Ottossons kök består av vita kakelplattor, vitt trägolv och rosafärgade köksluckor. Vi sitter vid köksbordet som är placerat i ett burspråk, med höga funkisfönster som vetter ut mot en gård. Pär gillar att fixa hemma, ett intresse han fått tack vare sin sambo, Lovisa. Det mesta i lägenheten har de gjort själva, och inredningen har visats upp i ett tiotal livsstilsmagasin.

Inredningssnickare på H&M

Tidigare var han inredningssnickare på H&M, det var så han upptäckte att det var roligt att snickra och det var därför han senare utbildade sig som vuxen-lärling i Skåneföretaget MVB.
Pär gillar att synas och höras, och det är något han står för:
– Javisst, det är roligt med bekräftelse. Det är kul när man får uppmärksamhet för något man skapat. Det är ju ett bevis på att man gjort något bra.

”Största Vab-kontot”

Barnen, som nyligen hämtats på dagis, sitter tysta i soffan och kollar på en Ipad under intervjun. Pär brukar för det mesta hämta på dagis och fixa middagen innan sambon kommer hem. Arbetskamraterna på MVB brukar skämtsamt säga att Pär har det största ”VAB-kontot” på firman.
Kommer det att dyka upp en ny dansfilm på Instagram snart? Pär vill inte svara på det. Laget måste vara i en viss sinnesstämning. Det blir för mycket press om han utlovar något.– Men i avtalsrörelsen kan det förstås bli något. Det är roligare att ge ett tjuvnyp till arbetsgivarsidan än att framhäva sig själv. Men jag kan inte lova något, säger han.


DANSANDE SNICKARE
Namn: Pär Ottosson.
Yrke: Snickare.
Ålder: 34 år.
Bor: I Malmö.
Familj: Sambon Lovisa Ovesen-Wågert, två barn, Iris och Ebbe.
Aktuell med: Dansar på bygget med sina arbetskamrater.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Den dansande snickaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig