info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Delseger för kylmontören Bo – får sjukpenning: ”Lite mindre att oroa sig för”

När Byggnadsarbetaren senast skrev om Bo Ask hade den tidigare kylmontören precis nekats full sjukersättning av förvaltningsrätten. Sedan dess har två domar gått hans väg.

1993 var Bo Ask med om en allvarlig motorcykelolycka. Fram till 2003 kunde han ändå arbeta på kylfirman i Blekinge, sedan blev smärtan i axlarna för svår. Försäkringskassan erbjöd honom sjukersättning på heltid, men Bo Ask tackade nej. Han ville inte ”bli sittande på soffan”.
I elva års tid hade han sjukersättning på 75 procent och jobbade med anpassade arbetsuppgifter på 25 procent. Men 2014 gick det inte längre. Bo Ask ansökte om full sjukersättning, men nu hade Försäkringskassan ändrat sig och sa nej.

LÄS MER: Bo kan inte bära matkassar – nekas sjukersättning

Bo Ask tog kontakt med facket och Kent Unebeck, försäkringsansvarig på Byggnads Småland-Blekinge, överklagade beslutet. Men i november 2016 gick Förvaltningsrätten i Växjö på Försäkringskassans linje.
– Förvaltningsrätten höll egentligen med om att Bos medicinska status var sådan att det inte fanns något arbete han kunde utföra, men man använde den bakdörr som Försäkringskassan öppnat och sa att alla möjligheter till rehabilitering inte var uttömda, säger Kent Unebeck.
Domstolen menade alltså att det fanns en teoretisk chans att Bo Unebeck, 58 år, skulle få tillbaka 25 procent av sin arbetsförmåga genom rehabiliteringsinsatser som ”kommer att ta lång tid”.

LÄS MER: Få segrar när Byggnads möter Försäkringskassan

I stället för att se ärendet som förlorat tog Kent Unebeck fasta på vad rätten skrivit i sin dom. Om det, i det allra mest optimistiska scenariot, skulle ta lång tid för Bo Ask att återfå begränsad arbetsförmåga borde han åtminstone vara berättigad sjukpenning under tiden.
– Då använde jag den domen i mina överklaganden om sjukpenning, så där fick vi rätt i båda fallen, säger Kent Unebeck.
Nästa steg är att använda dessa domar för att återigen begära full sjukersättning.
– Nu har han i efterhand en obruten sjukskrivningsperiod på 25 procent. Då är frågan om man inte ska slänga in en ansökan om sjukersättning på de resterande 25 procenten, säger Kent Unebeck.

Vill du läsa fler liknande artiklar om försäkringar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.

Bo Ask har precis återfått kapaciteten att kunna lyfta armen rakt efter en axeloperation 2016. Fortfarande kan han varken städa hemma eller bära matkassar. Vänner och familj hjälper till. Inom kort väntar operation i andra axeln.
Segrarna i förvaltningsrätten gör gott för en ansträngd ekonomi.
– Det blir i alla fall lite mindre skit att bry sig om, säger han. Det här tar ju på psyket, det gör det ju.
Att få full sjukersättning skulle ge en helt annan stabilitet.
– Absolut, ekonomiskt skulle det bli tryggare. Då skulle jag också kunna söka livränta för de sista 25 procenten också.
Dessutom skulle det innebära ett slut en myndighetskontakt Bo Ask beskriver som tung att bära för den som redan har ohälsan att brottas med.
– Man får jaga Försäkringskassan hela tiden. Ringa, ringa, ringa och lämna meddelanden. Det tär på de få krafter man har.

Sjukersättning och sjukpenning

Sjukersättning: Ersättning för personer mellan 19 och 64 år och som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.

Sjukpenning: Ersättning för den som till följd av sjukdom eller skada som kräver rehabilitering inte kan arbeta sin vanliga arbetstid. Betalas från 15:e dagens frånvaro och du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att vara berättigad.
Källa: Försäkringskassan

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Delseger för kylmontören Bo – får sjukpenning: ”Lite mindre att oroa sig för”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig