info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De startar loppis för byggmaterial – så ska det funka

Mängder av byggmaterial går till spillo – helt i onödan. En ny byggloppis ska försöka ändra på det.

(Åter)vinn-vinn-situation. Bröderna Glenn och Linus startar en byggloppis. Foto: Privat

Det är bröderna Glenn och Linus Larsson i Tranås som drar igång en byggloppis. Något som Tranås Tidning var först med att rapportera.

– Jag kläckte den här idén för ett år sedan. Vi såg potentialen. Det är väldigt mycket byggmaterial som bara slängs, säger Linus Larsson.

Bröderna köper in byggmaterial från privatpersoner och samarbetar med byggvaruhus och byggfirmor. De kommer bland annat att hjälpa till vid rivningar och ta hand om gammalt och överblivet material.

Privatpersoner som lämnar in byggmaterial kan antingen få betalt, alternativt skänka delar eller hela beloppet till lokala föreningar och idrottsklubbar.

Enligt Linus och Glenn är det en vinn-vinn-situation. De som lämnar in material får en slant för något som annars bara hade kastats i en sopcontainer. De som behöver köpa material kan få det till en vettig summa.

– Genom den här affärsidén kommer vi att bidra till ett mer hållbart samhälle, samtidigt som privatpersoner kan tjäna lite extrapengar.

Glenn arbetar vanligtvis som snickare och Linus är platschef på ett företag i Vadstena och äger en del fastigheter. Brorsorna har med andra ord bra koll på branschen och vet hur mycket – fullt fungerande – grejer som brukar kastas.

– Många gånger behöver man kanske bara en halv gipsskiva, eller kan nöja sig med en som är lite kantstött. Men det kan bygghandlare inte sälja.

”Just nu håller vi på att samla på oss material, så det ser kanske lite tomt ut, men det kommer vara stor skillnad till öppningen”, säger Linus. Foto: Privat

När bröderna själva köpt material till renoveringar har de ibland letat runt på Blocket, vilket inte alltid är helt lätt.

– Med vår byggloppis är tanken att man ska hitta det man behöver på ett och samma ställe.

Hur kommer utbudet se ut?

– Det blir nog annorlunda varje helg. Just nu har vi mycket isolering, reglar, OSB-skivor, kakel, kinklers, gipsskivor, spik och skruv. Vi samlar på oss material för fullt.

Hur billigt kommer det att vara?

– Vi siktar på att det ska vara 50-70 procent billigare än nypris.

Byggloppisen öppnar i början av mars och vänder sig mot både privatpersoner och mindre byggföretag.

Fakta

Vad: En byggloppis, Tranås byggåtervinning, för både företag och privatpersoner.
Var: Ringvägen, Tranås.
När: Öppnar första eller andra helgen i mars, kommer vara öppet på lördagar och söndagar.
Mer: Lokalen är på cirka 250 kvadratmeter, samt ytterligare 500 kvadratmeter utomhus.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De startar loppis för byggmaterial – så ska det funka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig