info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De polisanmäler Fortum

Elektrikerförbundet har polisanmält Fortum för att de utsatt medlemmar för fara och risk för skador, på bygget i Hjorthagen där två byggnadsarbetare dog i november förra året.

Förbundet anser att Fortum medvetet och systematiskt brutit mot arbetsmiljölagen, på bygget i Hjorthagen, att de utsatt medlemmar för fara. Därför, menar Elektrikerförbundet, handlar det om brott som går under allmänt åtal – det handlar om framkallande av fara för annan/arbetsmiljöbrott. På grund av bristerna i arbetsmiljön, kunde arbetstagarna ha skadats i rasmassor, eller av brand, av fordon, samt av farliga föremål som legat i gångarna och tunnlarna, skriver Elekrikerförbundet, i ett pressmeddelande idag.

”Ställa krav”

– Vi är oroade över att stora etablerade företag inte ser till att arbetsmijlöarbetet tas fullt ut, på arbetsplatser de ansvarar för. De måste ställa krav på alla de entreprenörer som medverkar i ett bygge, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin i pressmeddelandet.

”Har inte gått att förhandla”

Till TT säger ordföranden att han egentligen inte tror att facket kommer att uppnå så mycket med anmälan, men hoppas att den ska leda till en dialog med Fortum. Förbundet brukar normalt gå förhandlingsvägen för att försöka påverka och förbättra. Men det har inte gått, menar Jonas Wallin, som är mycket kritisk till Fortum.

”Det är oerhört allvarligt”

– Det är så oerhört allvarligt det de gör. Jag tycker inte att det handlar om dålig arbetsmiljö, jag tycker på riktigt att det är mordförsök när de tar in folk för att jobba åt dem och inte gör någonting för att människor ska må bra och överleva arbetsdagen. Det är lågt, säger Jonas Wallin till TT.
En förundersökning pågår redan, sedan tidigare, gällande de två döda byggnadsarbetarna. Dessa båda arbetare var inte elektriker utan montagearbetare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De polisanmäler Fortum

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig