info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De blev skadadeav epoxiprodukter

– Jag vill varna alla byggnadsarbetare från att ens närma sig epoxi och om du måste: skydda dig och läs alla etiketter om faran.Uppmaningen kommer från Pär Esping, från Rävlanda utanför Göteborg, som själv blivit skadad.

Han och den epoxiskadade byggnadsarbetaren Leif Uhr träder fram i senaste numret av Byggnadsarbetaren. Epoxin har förändrat bådas liv för alltid. Pär gick in i ett rum där en stor olycka med epoxi hade hänt. En gaffeltruck hade av misstag slagit upp hål i ett stort 200- liters fat med lösning, den ena delen av en tvåkomponents epoxiprodukt för golvläggning.
Lätt panik utbröt eftersom lösningen inte fick rinna ut i avloppet. Killarna slängde därför på stora mängder med härdare och härdningsprocessen blev oerhört intensiv.
– Jag kom in i rummet och kroppen fick en chock. Det blev grått framför ögonen och de började rinna. Händerna svullnade upp, fingrarna blev som prinskorvar, berättar Pär.

Symtomen blev kvar i flera veckor kombinerat med stark klåda.
Därefter var Pär sjukskriven i ett år. Han var entreprenadchef på ett stort golvföretag, men tålde inte att gå i närheten av plastprodukterna utan bytte företag. Fortfarande idag, 16 år efter händelsen, syns rosa eksem på ovansidan av händerna.
– Jag är som en nykter alkoholist. Så fort jag närmar mig plaster av det här slaget kommer besvären tillbaka.
Pär är idag svårt sjuk i cancer som började i prostatan. Han är medveten om misstankar mot att vissa beståndsdelar i epoxiprodukter kan orsaka cancer. Men han är försiktigt med dra några egna slutsatser.
–Jag vill ha bevis innan jag säger något.

Medicinerna hjälper inte längre. Och trots den svåra situationen, trots smärtor och trytande ork, viger Pär sitt liv åt att varna för farliga kemikalier.
Det finns ett behov av facket som kemikaliepolis, tycker han.
– Och jag vill bara att människor ska ta vara på sina liv, och akta sig för gifter så att de inte blir sjuka i onödan.

Byggnadsarbetaren Leif Uhr i Färjestaden på Öland blev svårt sjuk en natt efter att ha hanterat material med epoxiplast.
– Jag vaknade på natten av att ögonen slog igen och hela kroppen svullnade upp. Jag fick fläckar som av svinkoppor över hela kroppen, berättar han. Till det kom en klåda som var fruktansvärd.
Det var en stark allergisk reaktion, orsakad av epoxi, ämnet han då hanterat i tio år. Skyddet var ofta helt otillräckligt.
Kontaktallergi av epoxi innebär ett livslångt handikapp. Leif kan aldrig mer gå i närheten av produkter med epoxiplast utan att de gamla symtomen kommer tillbaka. Kroppen svullnar, det börjar klia i huden och eksemen blir synliga.
– Det känns svårt att andas. Jag bara måste ut direkt.

Epoxiplast finns i olika produkter, bland annat i byggmaterial. Reglerna är mycket stränga mot användning. Men det finns farhågor om att användningen är på väg att öka, bland såväl fackliga representanter som representanter för arbetsmiljöverket.
Byggnadsarbetaren som hanterar materialet måste ha både särskild utbildning och särskild skyddsutrustning. Den vanligaste skadan av epoxi är kontaktallergi med besvärliga eksem, ofta på händer, underarmar och ibland i ansiktet. Men det finns också epoxi som kan ge luftvägsbesvär.

Skadeeffekterna kan dock vara ännu allvarligare. I vissa epoxiprodukter finns beståndsdelar som misstänks kunna ge skador på arvsmassan och cancer, berättar Sten Flodström, toxikolog på Kemikalieinspektionen.
Men hur produkterna totalt sett påverkar människan vet ingen med säkerhet idag. Därför är det viktigt att följa reglerna och använda ordentliga skydd, anser Leif Aringer, överläkare på Arbetsmiljöverket.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De blev skadadeav epoxiprodukter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig