info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför jobbar du – trots att det är klämdag

Fredag 7 juni är en så kallad klämdag och många njuter av sovmorgon, ljumma försommarvindar och behövlig ledighet. Men inte byggnadsarbetare. Vi reder ut varför.

Kläm ut det sista ur arbetsveckan innan helgen är det som gäller för byggjobbare 7 juni. Foto: Mostphotos/Privat

För att göra det måste vi backa bandet nästan 20 år. 2005 slogs det fast att nationaldagen den 6 juni skulle bli en arbetsfri helgdag, bland annat för att tydligare markera ”nationaldagens betydelse i det svenska samhället”.

LÄS ÄVEN: Kan byggchefen bestämma när jag ska ha semester?

Vid den här tidpunkten hade de som arbetade på Byggavtalet, Anläggningsavtalet eller Entreprenadmaskinavtalet – efter förhandlingar som Byggnads genomförde – rätt till klämdag på måndagen eller fredagen när nationaldagen inföll på en tisdag eller torsdag. Men 2010 ändrades detta. Enligt Byggnads till något bättre.

– Ja, det är absolut inte någonting som har försämrats. Det är helt klart betydligt bättre nu än innan 2010 i och med att vi numera har 40 timmars arbetstidsförkortning och full lön på helglön, säger Byggnads avtalssekreterare Emil Persson.

LÄS ÄVEN: Timanställd – så mycket ska du ha i helglön

Att gå runt och irritera sig på folk som är lediga idag tjänar alltså ingenting till.

– Vill man vara ledig kan man ju vara det, tack vare vår arbetstidsförkortning som gör att man kan ta ut ledigheten när det passar en själv bäst, avslutar Emil Persson.


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Målarna är klämdagslediga

Målarna är som bekant numera en del av Byggnads. Men målare är lediga 7 juni i år. Detta då Måleriavtalet ger rätt till betald ledighet för klämdagen när nationaldagen är på en tisdag eller torsdag.

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför jobbar du – trots att det är klämdag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig