info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 v48

Därför är de nöjda med avtalet – ”Firar med en öl i kväll”

Byggjobbarna Stefan Karlsson och Kent Engström är nöjda med avtalet. De anser att Byggnads fokuserade på rätt sak i avtalsrtörelsen: att bekämpa oseriösa byggföretag.

Armeraren Stefan Karlsson och snickaren Kent Engström är nöjda. Foto: Privat

Byggnads och Byggföretagarna gick i mål med nytt byggavtal i eftermiddags. Vi ringde upp två av de dryga 100 000 medlemmar som är med i byggfacket.

– Det blir till att fira med en öl ikväll, säger en glad Kent Engström, snickare på Peab.

Byggavtal klart: ingen strejk

Hans åsikt är att det var ganska självklara krav från Byggnads, att vilja vässa verktygen för att få bukt med oseriösa byggföretagare. Enligt avtalet ska det bland annat bli möjligt för regionala skyddsombud att kontrollera att arbetsgivare med kollektivavtal följer arbetsmiljölagen. Detta kan de inte göra idag om det inte finns fackliga medlemmar på företaget.

– Om jag vore pappa till en ungdom idag skulle jag tveka att rekommendera jobb i byggbranschen. Men nu känner man ju ett visst hopp om branschen ändå.

Han vill ge en eloge till Byggnads förhandlare.

– Dom har skött sig jävligt bra. Det var bra att dom visade lite muskler. Vi har väl varit lite för tama innan, funderar han.

Kent tycker också att det var en liten bonus att tjänstepensionen ska börja räknas från 22 års ålder i stället för vid 25 år som gäller idag, samt att insättningar till tjänstepensionen ökar med 0,3 procent.

– Jag började jobba när jag var 15 år. Så det blir 10 år utan någon som helst inbetalning till tjänstepensionen. Det är ju helkonstigt. Men nu blev det en liten ändring på det.

Att Byggnads inte fick ut den nya lönen retroaktivt till sina medlemmar tycker Kent är lite tråkigt, men inget konstigt.

– Det var väl inte helt oväntat. Det handlar om att ge och ta i förhandlingar.

Stefan Karlsson, armerare och betongare på Peab, är också nöjd med avtalet.

– Byggnads fick igenom många av sina allra viktigaste krav. Det var bra med en vassare skrivning när det gäller huvudentreprenörsansvaret. Man blir glad när det går åt det hållet. Det ger lite hopp.

Han tycker också att det är bra att gravida får extra ”graviditetslön” på tio procent av lönen från arbetsgivaren när den anställde är hemma med graviditetsersättning från Försäkringskassan..

– Det är jättebra. Vi får det lite mer jämställt då.

För Stefan Karlsson var det inte oväntat att retroaktiva lönesummor inte kommer att betalas ut, trots att avtalet egentligen gick ut i våras.

– Det är ju knappt några branscher som har fått det. Kommunal krävde det men fick inte igenom detta. Då kan inte vi begära det, man måste tänka solidariskt också.

Stefan blev fullbetald byggnadsarbetare när han var 18-19 och tycker att det är bra att tjänstepension ska betalas in från 22 års ålder.

– Jag vet att Byggnads önskar att vi ska få tjänstepension från dag ett i yrkeslivet, eftersom yrkesarbetare hinner jobba så många år innan de börjar tjäna in till tjänstepensionen. Men detta var ändå ett steg i rätt riktning.

Annons
EHRAB 250×600 v48a
EHRAB 250×600 v48b
EHRAB 250×600 v48c

Du läser: Därför är de nöjda med avtalet – ”Firar med en öl i kväll”