info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Danska byggare på väg över bron

Arbetslösheten ökar i Danmark och en sektor som drabbats är byggbranschen. Därför jobbas det nu hårt för att få danska byggnadsarbetare att ta sig över till andra sidan Öresund.

Johan Dahlberg är mätningsföreståndare på Byggnads Södra Skåne. Han välkomnar byggnadsarbetare från Danmark.
– Just nu är konjunkturen lite osäker och det står och stampar lite, men danskarna är välkomna. De är bra på att ta betalt och duktiga yrkesmän. Ett bättre alternativ än att företagen hyr in via bemanningsbolag.
Arbetet med att få in flera byggnadsarbetare från Danmark drivs av arbetsförmedlingarna på båda sidorna av Öresund och den danska arbetsgivarorganisationen.
– Det är ju så att det finns ett överskott av byggnadsarbetare på den danska sidan och då även tekniker och ingenjörer. Det vi jobbar med nu är att försöka få över en del av dem till den svenska sidan, säger Leif Möller, byggnadssamordnare på Arbetsförmedlingen i Sverige, till SR Malmöhus.
Redan i dag finns det en del danska byggbolag som tagit projekt i de södra delarna av landet, men det har ännu inte börjat komma över byggnadsarbetare som får jobb i svenska byggbolag.
– De kan säkert få jobb, men än så länge är de få som kommit. Jag känner bara till en, säger Johan Dahlberg.
För att utbilda danskarna om vad ett jobb i Sverige innebär så erbjuder nu den danska arbetsgivarorganisationen ett paket som går under namnet ”Sverigevejledning”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Danska byggare på väg över bron

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig