info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Betongläcka på bygge – hundratals förstörda bilar: "Katastrof"

Plötsligt svämmade ett uppsamlingsdike över och cementsörja rann rakt ut på den intilliggande vägen. "Katastrof", säger Itgel Jantsan som nu fått sin bil förstörd.

I lördags 21 januari höll det på att gjutas betongpelare på en av Skanskas byggarbetsplatser – utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm. Men ett uppsamlingsdike svämmade över och cement rann rakt ut på den vältrafikerade Värmdöleden i Nacka kommun, väg 222, där tiotusentals bilar passerar varje dygn.

Vi tror det är betydligt fler som är drabbade.

– Hittills är det 187 personer som har anmält skador till oss. Men vi tror det är betydligt fler som är drabbade. Det var cement på vägen i en dryg timme precis utanför Nacka Forum. Det var många som passerade under den tiden, säger Emma Sahlman, Region Stockholms pressansvarige för nya tunnelbanan.

Arbetsplatsen vid Nacka Forum. Foto: Region Stockholm

Problemet är att cementstänken är nästintill omöjliga att få bort på egen hand. Det räcker inte att tvätta bilen med vatten utan speciella rengöringsmedel behövs.

Itgel Jantsan, 45, är en av många som drabbades. Han var på väg med familjen till centrumet Nacka Forum för att handla och märkte aldrig att han körde genom cementsörja.

– Jag trodde det var vanlig lera och upptäckte det först när jag kom hem. Det var omöjligt att få bort. För mig är det katastrof, jag kör en leasingbil och måste lämna tillbaka den i dag. Men ingen verkstad har tid att hjälpa mig så jag kommer nog krävas på pengar av leasingbolaget, säger han.

Varför uppsamlingsdiket svämmade över finns det ännu inget svar på.

Läs också Stockholms svartboenden i närbild – reportern flyttade in

– Vi undersöker anledningen till läckaget tillsammans med Skanska men just nu vet vi inte exakt vad som hänt, förutom att det upptäcktes snabbt när diket blev fullt, säger Emma Sahlman.

Ytterligare en bil som passerade. Cementstänket är mycket svårt att få bort. Foto: Privat

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Betongläcka på bygge – hundratals förstörda bilar: "Katastrof"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig