info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

C och L fäller förslag om regionala skyddsombud

Regeringsförslaget om ökade befogenheter för regionala skyddsombud fälls, när Centern och Liberalerna sällar sig till KD, M och SD. Det rapporterar Aftonbladet om idag.

S och MP:s regeringsförslag om att regionala skyddsombud ska få ett utökat mandat som även gäller arbetsplatser med kollektivavtal men utan fackliga medlemmar, kommer att fällas. Tidningen Arbetet berättade i februari om att C+L avsåg att säga nej till förändringen.Idag skriver Aftonbladet att så också blir fallet. Tillsammans med KD, M och SD kommer man att rösta nej.

Byggnadsarbetaren har vid ett flertal tillfällen skrivit om Byggnads önskan om ett utökat tillträde för de regionala skyddsombuden. På så sätt skulle man kunna inspektera fler arbetsplatser i en olycksdrabbad bransch.

Debatten senaste halvåret har också kretsat kring Sverigedemokraternas förslag i partiets skuggbudget som snarare går i motsatt riktning; att de regionala skyddsombuden avskaffas och ersätts av ”oberoende arbetsmiljörådgivare” underställda Arbetsmiljöverket.

Idag utses regionala skyddsombud av fackföreningarna vilket gör att det finns en politisk koppling på grund av den facklig-politiska samverkan, menar SD.

I februari intervjuade Byggnadsarbetaren Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson om hur han ser på frågan. 

Det finns omkring 1 700 regionala skyddsombud i olika branscher.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: C och L fäller förslag om regionala skyddsombud