info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Striden om skyddsombuden: "Vi kan nå över 1 000 företag till"

Byggnads har idag kollektivavtal men inga medlemmar på cirka 1 000 byggföretag. Så många nya företag och ännu fler arbetsplatser kunde nåtts med regeringens nya förslag. ”Skulle hindra dödsfall och skador.”

Foto: Pressbild/Mostphotos

I torsdags presenterades regeringens förslag om ökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Det går ut på att ge fackförbundens regionala skyddsombud rätt att verka också på arbetsplatser där det finns kollektivavtal men det saknas medlemmar.

Förslaget tillkom efter många års krav från bland annat Byggnads och IF Metall. De fackliga organisationerna har upplevt en stor frustration över att inte kunna stoppa farliga jobb, inte nå ut med säkerhetsarbetet på arbetsplatser där det finns kollektivavtal men inga medlemmar. Ofta handlar det om arbetsplatser med utstationerad arbetskraft, ofta med arbetsmiljöproblem och där arbetarna inte har kännedom om sina rättigheter.
Men förslaget ser i dagsläget ut att fällas eftersom de borgerliga partierna säger nej.

Läs också Arbetsmiljöverket: ”Skyddsombuden har en aktiv och viktig roll”

Detta upprör Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman i Byggnads. Det senaste året dog 14 personer i byggolyckor, samtidigt skadas många byggnadsarbetare varje år.

– Förslaget skulle hindra dödsfall och skador på byggena. Det kan göra en stor skillnad för säkerheten och för att skydda byggnadsarbetare från farlig exponering, säger han.

Om förslaget gällt idag, hur många fler arbetsplatser hade skyddsombuden nått?

– Det gäller cirka 1 000 utländska och svenska byggföretag där vi har kollektivavtal men inte medlemmar. 65 procent är utländska företag och bland dem finns de utstationerade arbetarna som ofta har de värsta villkoren.

Handlar det om flera tusen arbetsplatser?

Läs också Snickaren Nisse kom aldrig hem: "Förstår inte att det får fortsätta"

–  Ja det kan det vara, men hur många arbetsplatser det gäller är omöjligt att säga.

Vad skulle de regionala skyddsombuden kunna göra på dessa byggen?

– Då skulle de börja samverka med de utländska bolagen, se till att det blir riskbedömningar, att man använder rätt ställningar, att det finns skyddsutrustningar. Det är mycket arbete som bedrivs på ett helt felaktigt sätt.

Och så kan de stoppa livsfarliga jobb?

– Att lägga stopp är viktigt för att hindra akuta risker och det vet vi att det finns. Men huvudmålet för ett regionalt skyddsombud är att starta upp ett långsiktigt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen, där man involverar arbetare och får en samverkan med företaget. Ett mål är också att arbetstagarna på sikt ska utse egna skyddsombud.

Så det skulle på riktigt kunna påverka säkerheten?

Läs också Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark: "Varje dödsolycka är ett misslyckande"

– Ja, det skulle det. Den enskilde arbetaren är utsatt och därför behövs skyddsombud för att hjälpa dem att tillvarata deras rättigheter och hindra dem från att bli skadade. Detta är en fråga för hela Byggsverige. Genom att regionala skyddsombud når ut till fler arbetsplatser finns också en större chans att upptäcka oegentligheter och den osunda konkurrens som slår ut de seriösa företagen.

Byggnads har 113 regionala skyddsombud, som går ut från avdelningarna till arbetsplatser där det just saknas skyddsombud. 3 600 skyddsombud finns ute på företagen. Nyligen presenterade Arbetsmiljöverket en granskning av dödsolyckor  samt domar i arbetsmiljömål. Man slog fast att vanliga orsaker till olyckorna var brist på riskbedömningar, tidspress, okunskap och dålig insikt om vikten av att sätta säkerheten främst. Läs hela rapporten.
Vid sidan av byggföretagen med avtal finns också en grupp arbetsgivare som inte har några avtal alls. Där är arbetarna ofta mycket illa utsatta.

Varför är just de regionala skyddsombuden så viktiga?

– De är en viktig resurs och detta är ett system som fungerar. Det tycker även många byggföretag som tar nytta av deras kunskap inom säkerhetsarbete och byggverksamhet.
Arbetsmiljöverket har bara 270 inspektörer för hela arbetsmarknaden och de räcker inte till. Tyvärr har det blivit en olycklig debatt om makt. Det handlar inte om det, utan om bästa sättet att uppnå säkerhet.

Då det gäller förslaget om ökad tillträdesrätt söker regeringen stöd i riksdagen. Centerpartiet och Liberalerna säger att de är emot och istället vill anställa fler oberoende inspektörer. Sverigedemokraterna vill avskaffa regionala skyddsombud och ersätta dem med arbetsmiljörådgivare från Arbetsmiljöverket, något Svenskt Näringsliv tidigare föreslagit.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Läs också Skyddsombud om SD-förslag: ”Sju resor värre”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Striden om skyddsombuden: "Vi kan nå över 1 000 företag till"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig