info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggsprängning orsakade bajsregn – prickade bilar, hus och trottoarer

I samband med planerad sprängning i Stockholm hände något minst sagt oväntad: Plötsligt regnade det stora mängder hundbajs över Vasastan i Stockholm.

Sprängning i tunnelbanan orsakade hundbajsregn
Bilar i närheten blev nedsmetade med hundbajs. Foto: Region Stockholm

Det var på kvällen den 7 februari som det genomfördes en planerad sprängning i det pågående tunnelbanebygget i Stockholm, något som Mitti var först att rapportera om.

I samband med sprängningen, i en tunnel för den framtida gröna linjen från Odenplan till Arenastaden, hände det som ingen kunde förvänta sig.

”Flög även över ett helt sexvåningshus och landade på innergården”

– Det är helt otroligt. Men det flög iväg massvis med hundbajspåsar som sedan landade på en bil och på fasaderna till ett hus. En hundbajspåse flög även över ett helt sexvåningshus och landade på innergården, säger Emma Sahlman, pressansvarig på Region Stockholm.

Slängt hundbajs i röret

Anledningen till detta är att det fanns ett rör som stack ner 15-20 meter ner i marken där sprängningen genomfördes. Enligt Region Stockholm användes röret troligtvis vid tidigare byggnationer i området, men det var inte markerat på några kartor. Det var inte heller igenpluggat.

– Till råga på allt har någon eller några under ganska lång tid använt röret för att göra sig av med hundbajspåsar. När vi sedan sprängde letade sig kraften från salvan rakt upp i hålet, säger Emma Sahlman.

LÄS ÄVEN: Han grävde fram en monsterråtta

Sprängning i tunnelbanan orsakade hundbajsregn
Röret var fyllt av hundbajspåsar. Foto: Region Stockholm

Det fick till följd att mängder av hundbajspåsar sköts upp ur röret men en enorm kraft och spreds över närområdet.

– Jag jobbar med erfarna tunnelbanebyggare och ingen har någonsin varit med om något liknande. En extremt udda händelse. Men det finns inte en chans i världen att man kan missta röret för en papperskorg.

LÄS ÄVEN: Så stjäls sprängämnen

Hundbajset ska städas upp

En saneringsfirma var ute och inspekterade bajsförödelsen. Vädret gjorde dock att saneringen tvingades att vänta några dagar. Röret ska däremot pluggas igen.

– De som drabbats har visat mycket stor förståelse över att det här var något vi aldrig hade kunna förutse. Det sista man förväntar sig är ju att det ska finnas ett rör i marken, fulladdat med hundbajspåsar, avslutar Emma Sahlman.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggsprängning orsakade bajsregn – prickade bilar, hus och trottoarer

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig