info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare vittnen till terrorn i Stockholm

Våldet, terrorn och sorgen kom till deras arbetsplats. Läs byggnadsarbetarnas skakande berättelser från Drottninggatan.

Joakim Alm, ställningsbyggare, Åsele Ställningar
”När man passerar Drottninggatan i dag är det med en klump i magen. Det finns i bakhuvudet hela tiden. Jag hörde först ett skramlande oväsen när lastbilen kom farande, ett ihållande oljud som slutade i en smäll, som en explosion, när bilen körde in i Åhléns. Jag och kollegan stod bara 20 meter bort. Vi visste inte vad som hände. Jag såg att det rök från Åhléns och det var så rökigt att jag aldrig ens såg att det var en lastbil. Jag förstod att det var ett terrordåd men allt gick så snabbt. Folk började skrika, ”det är en bomb”, ”spring för livet”. De var förvirrade och rädda, ingen visste vart de skulle ta vägen. Jag tog mig till fikarummet i närheten och varnade de andra som var på väg hem. Måndagen efter var en väldigt annorlunda arbetsdag. Vi fick blommor av Skanska som vi la ner i samband med minnesstunden, då det hölls en tyst minut. Man sov inte mycket i början. Det var en läskig känsla. Jag har trott att det kunde hända terrordåd här men inte att jag skulle vara där själv.”

Mattias Johansson, ställningsbyggare, Åsele Ställningar

”Vi hade kollat staket runt byggarbetsplatserna. Då hörde jag plötsligt en explosion och trodde det var en bomb. Sedan såg jag en lastbil som var intryckt i Åhléns, en man stod och slog på förarhytten. Jag hörde skrik och såg alla springa därifrån, men jag sprang dit för att se om jag kunde hjälpa till, förstod att folk var illa skadade. När jag bara var ett par meter från bilen började den brinna och lågor slog upp. Folk skrek, det var totalt kaos och polis och väktare ville få bort oss. Först då tänkte jag på explosionsrisken. Jag tänkte på Nice och lastbilsattacken där, men det var helt overkligt att själv vara mitt i. Jag tog mig till fikarummet och lyssnade på nyheterna. Nästa dag var jag tillbaka och tog min treåriga dotter med mig. Vi la en blomma för att hedra dem som dött och skadats. På lördagskvällen när jag var hos några kompisar kom chocken. Jag insåg hur nära jag varit att själv skadas. Det går lite lättare att jobba nu men man påminns om och tänker på dem som aldrig kom hem.”

Träarbetaren och lagbasen Marcus Nilsson framför platsen där lastbilen körde in i Åhléns. Foto: Margite Fransson

Läs också Mattias om terrorattacken: "Man tittar alltid efter varningstecken"

Marcus Nilsson, träarbetare och lagbas, Skanska
”Jag hade precis lämnat byggarbetsplatsen och var inne i personalutrymmet i en källare, två våningar under jord. Då kom folk och ropade vad som hänt. Jag trodde inte först det var sant, att det var ett terrorattentat, utan trodde att föraren till lastbilen hade blivit sjuk. Vi satt och lyssnade på nyheterna och då gick sanningen upp för oss. Vi måste stanna till halv sex på kvällen, innan vi fick gå ut och lämna stan. Vi visste inte vad som väntade när vi kom upp, om det skulle hända mera attentat. När vi var tillbaka på måndag morgon, hade företaget ordnat ett långt frukostmöte, där vi tog upp det som hänt. Det kändes bra. Jag gick en promenad vid halv elva, såg alla blommor och minnessaker. Då landade det, när jag fått se platserna där det hänt. Man blir berörd av folks sorg, av det hemska som hänt. Jag tycker det ska bli minnesplattor där offren för attacken dog, för att man alltid ska minnas dem.”

Vvs-montören Sten Gustavsson möttes av poliser och brandbilar och skräckslagna människor. Foto: Margite Fransson

Sten Gustavsson, vvs-montör, Raimos Rörläggning
”Jag var på väg mot Drottninggatan från Norra Bantorget, skulle åka till kontoret den där fredagen. Plötsligt möttes jag av poliser och brandbilar och skräckslagna människor. Jag såg folkmassor som gick över Tranebergsbron, när jag slog på radion hörde jag om vad som hänt. Det var en obehaglig stämning, en fruktansvärd händelse. Jag är inte själv rädd att jobba i City efter detta men jag känner oro inför att mina barn ska vistas här. Jag har börjat jobba i närheten och var på Drottninggatan för första gången idag. Det kändes märkligt, då kommer allt närmare. Obehaget över attentatet och samtidigt ser man de vackra blommorna och hälsningarna.”


Terrordådet i Stockholm

Attentatet i Stockholm inträffade på eftermiddagen fredagen den 7 april 2017 när en person i en kapad lastbil körde på människor längs gågatan Drottninggatan.
Lastbilen kraschade slutligen in i Åhléns.
Fem personer miste sina liv i attacken, 14 personer skadades.
I området arbetar ett flertal byggnadsarbetare, bland annat med anläggningsjobb bredvid varuhuset.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare vittnen till terrorn i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig