info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Val 2018

Byggnadsarbetare sadlar om till partiledare

Mats Bjartling har jobbat som ventilationare och isolerare och varit förtroendevald för Byggnads i Malmö. Nu intar han posten som partiledare för nybildade partiet Bästa alternativet.

Foto: Privat

– Vi satt och snackade några stycken om att det är mycket i Emmaboda som inte fungerar. Istället för att bara sitta vid köksbordet så sa vi att vi kan göra något åt saken, berättar han.

52-årige Mats Bjartling har både facklig och politisk bakgrund och på 1980- och 90-talet arbetade han som isolerare och ventilationare. Idag är han tjänsteman på ett servicebolag som hanterar allt från ventilation, värme och rörmokeri till lokalvård.

– Jag började som lärling 1983 och blev facklig förtroendeman 1985. Sedan var jag det fram till slutet av 90-talet, från och till. Jag är fackligt skolad på Byggnads i Malmö och har gått på Rönneberga kursgård.

Politiskt aktiv var han redan då, i Socialdemokraterna.

– Det var ju så då, på 80-talet, man var man automatiskt ansluten till Socialdemokraterna om man var med i facket.

Han flyttade från Malmö till Emmaboda för fyra år sedan och en tid fortsatte engagemanget för Socialdemokraterna på kommunal nivå. Men missnöjet växte. Det nya partiet ska vara förankrat bland medborgarna på ett annat sätt än vad etablerade partier lyckas med, hoppas Bjartling.

– Vi har ingen partipiska. Ingen organisation som säger hur vi ska göra.

– Vi har ingen partipiska. Vi kan tänka själva vad vi vill ha fram, ingen organisation som säger hur vi ska göra. Då kan vi ta fram de bästa alternativen för medborgarna.

En byggare som blir politiker, det hör inte till vanligheterna?

– Tja, se på vår statsminister, han är ju gammal svetsare.

Ja, har han inspirerat dig?

– Nej, haha, nej, nej, säger Mats Bjartling och fyrar av ett rungande skratt. Nej, verkligen inte. Men det behöver du inte skriva.

Några konkreta förslag har Bästa alternativet ännu inte presenterat. Nästa vecka släpps partiprogrammet. Mats Bjartling tror att partiet kan knipa ett par stolar i kommunfullmäktigevalet.

– Vi vill företräda invånarnas intressen i frågor som skola, vård, omsorg och integration. Vi är politiskt oberoende, har med folk från alla politiska partier och samarbetar med de partier som stödjer våra frågor.

Vad har du tagit med till politiken som gammal byggare?

– Jag ser ju hur folket tänker. Eftersom jag själv har varit i byggbranschen och själv ”varit det vanliga folket”, så kan jag se saker på ett annat sätt än de etablerade partierna. En facklig bakgrund och väldigt lång arbetslivserfarenhet gör att man ser saker på andra sätt.

Den lokala företagaren Thomas Herbertsson är en annan av partiets grundare. Du som gammal facklig, hur fungerar samarbetet med en företagare?

– Det går bra, han driver ju inte bara företagarfrågor. Och man får ju lära sig att anpassa sig. På 80-talet var facket och företagarna ingen bra kombination, men en facklig förtroendeman måste kunna se åt bägge hållen.

En konkret fråga som Bjartling vill driva inför valet nämner han redan nu:

– I Emmaboda ligger eleverna i årskurs 7-9 bland de sämsta i landet när det gäller slutbetygen. Det måste vi göra något åt. De andra partierna har inte lyssnat på lärare och elever. Vi ska fråga vad de vill förbättra och bjuda in ungdomarna till ett möte där de får komma till tals. Deras röster är viktigast, de ska ju jobba när en annan går i pension så vi ska se till att de kommer i arbete, säger Mats Bjartling.

Partiprogrammet släpps under en pressträff fredagen den 13 april.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare sadlar om till partiledare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig