info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads tvekar om nämnd

Mycket tyder på att Byggnads kommer hoppa av prestationslönenämnden. - Som det fungerar nu så sätt förhandlingsordningen ur spel, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Torbjörn Hagelin vill inte spekulera i om Byggnads kommer att säga upp arbetet med nämnden.
– När avtalet löper ut den 28 februari nästa år kommer det att bli en fråga för parterna i samband med avtalsrörelsen, men vi har naturligtvis diskuterat för och nackdelar med nämnden.
Torbjörn Hagelin säger att Byggnads ledning inte fattat något beslut om hur de ska göra med nämnden, men enligt uppgifter till tidningen Byggnadsarbetaren kommer förbundet med största sannolikhet inte vilja förlänga arbetet med prestationslönenämnden. Orsakerna är flera – bland annat att förhandlingsordningen blivit förstörd. Något som Torbjörn Hagelin håller med om.
– Nu säger parterna nej direkt både lokalt, regional och centralt och så hamnar konflikterna i prestationslönenämnden och det är inte bra. Det krävs att frågan arbetas igenom mycket mer på alla nivåer och att parterna verkligen försöker hitta en lösning, säger Torbjörn Hagelin.

Tvister drar ut på tiden

Fram till idag har prestationslönenämnden fattat nio beslut som rör lönekonflikter på tolv arbetsplatser. Flera av besluten gäller Östergötland och Skåne där det under flera år varit bråk mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Men trots att nämnden lyckats lösa flera lönebråk är Torbjörn Hagelin skeptisk.
– Som det är nu är prestationslönenämnden bara ett fjärde extra förhandlingssteg. Det gör att alla tvister som ska lösas bara drar ut på tiden. Vi har redan en förhandlingsordning som är reglerad i avtal, men den är nu satt ur spel, säger Torbjörn Hagelin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads tvekar om nämnd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig