info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stämmer ICDS

Byggnads stämmer det irländska byggbolaget ICDS Constructors till Arbetsdomstolen. Företaget har betalat ut för låg lön, enligt facket, som kräver bolaget på 3,5 miljoner kronor.

Byggnads hävdar att ICDS Constructors har begått kollektivavtalsbrott genom att betala ut för lite lön till sina arbetare. Konflikten gäller att företaget har betalat ut 88 procent av lönen till de irländska arbetarna. Företaget motiverar detta med att de inte ska ha full lön eftersom de saknar svenska yrkesbevis. Man pekar på skrivningar i kollektivavtalet. Byggnads hävdar däremot att arbetarna har full kompetens och ska ha 100 procent av lönen.

Oeniga

Byggnadsarbetaren skrev redan i höstas om den pågående konflikten mellan Byggnads och ICDS.
– Har du jobbat i sjutton år som snickare kan man inte hävda att du inte är yrkesarbetare, sa då Dennis Henningsson, central ombudsman på Byggnads.
ICDS-chefen Tom Jordan menade däremot att det vore ett regelbrott att betala hundra procent av lönen.
– Ärlig talat, vad jag har fått höra är att det vore mot lagen att betala mer om du inte har en överenskommelse, sa han.

Arbetsplatser i Skåne

Stämningen som nu lämnats till Arbetsdomstolen gäller tre arbetsplatser i Skåne; i Riseberga, vid Triangeln i Malmö och i Bunkeflo. På dessa arbetsplatser har man inte lyckats träffa någon överenskommelse om prestationslöner. Därför hamnade lönen på utbetalningsnivån, som låg på 169 kronor i timmen i området. Det är 88 procent av det beloppet som ICDS sedan betalat ut till arbetarna, lönen hamnar därmed väsentligt under ackordsgenomsnittet.

”Diskriminerande”

Byggnads menar att det är diskriminerande att hävda att utländska arbetare med kompetens inte ska ha full lön för att de saknar yrkesbevis. Man konstaterar att det är avsevärt krångligare samt kostsamt för utländska arbetare att få ett svenskt yrkesbevis och skriver att de regler i kollektivavtalet som ICDS pekar på inte är anpassade för dagens internationella arbetsmarknad.

Kräver skadestånd

I stämningen till Arbetsdomstolen kräver Byggnads 3,5 miljoner kronor i ett allmänt skadestånd till förbundet. Det bygger på den förtjänst man anser att ICDS har gjort genom att betala ut 88 procent av lönen. De kan inte kräva ersättning till arbetare som inte är medlemmar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stämmer ICDS

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig