info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ordförande: ”Nu måste våra frågor upp på dagordningen”

Byggnads ordförande Johan Lindholm vill inte kommentera valresultatet. Han vill bara ha resultat gällande pensionerna, anställningstryggheten, a-kassan och arbetslivskriminaliteten.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande Foto: Terese Perman

– Det viktiga för oss är att de här frågorna kommer högt upp på dagordningen. Pensionerna är viktig för oss. Att ha en bra a-kassa en annan fråga. Jag träffar många unga byggare som är oroliga över hur de ska klara sina räkningar om de blir arbetslösa nu när lågkonjunkturen närmar sig.

Johan Lindholm menar att det inte är viktigt vilka partier som regerar med vem. I egenskap av Byggnads ordförande vill han fokusera på att få politiker att hitta lösningar på de problem som finns i byggbranschen.
– Det har talats om att återinföra Lex Laval. Det vore direkt förödande. Det skulle innebära att man tar bort spelreglerna i branschen. Svenska och utländska oseriösa bolag behöver inte förhålla sig till svenska kollektivavtal längre. Det skulle slå hårt mot de schyssta och seriösa bolagen.

Anställningstryggheten och arbetsmiljön i byggbranschen är andra frågor som påverkas av politiska beslut. Här vill Johan Lindholm ge laglig rätt till alla regionala skyddsombud att inspektera arbetsmiljön på byggen där man misstänker brott mot arbetsmiljölagen.

Han vill också ha en spärr i systemet gällande utländsk arbetskraft.
– Vi vill införa arbetsmarknadsprövning igen, den försvann 2009. Särskilt om det nu blir lågkonjunktur, så bör jobben till arbetslösa byggnadsarbetare som bor och lever i Sverige. Man måste titta branschvis på behovet av arbetskraft, tycker vi.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ordförande: ”Nu måste våra frågor upp på dagordningen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig