info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads hoppas på renoveringar

Byggnads kan ha hittat en lösning som både säkrar jobben och klimatet. Hemligheten stavas energieffektivisering av bostäder.

Sverige har tillsammans med de övriga EU-länderna förbundit sig till att sänka utsläppen av växthusgaser med 20 procent till år 2020. Dessutom ska utsläppen ha halverats till år 2050 jämfört med 1990 års nivå. Men för att nå dit krävs det flera energibesparande åtgärder, bland annat i form av energisnålare bostäder. I en ny rapport sneglar Byggnads på Tyskland och den omfattande energieffektiviseringen av bostäder där, något som Byggnadsarbetaren skrev om redan för två år sedan.
– Sveriges Riksdag har beslutat att energiförbrukningen i våra bostäder ska halveras till år 2050. Det enda sättet att nå dit är att nu fördubbla antalet bostäder som rustas upp och görs mer energieffektiva, skriver Johan Lindholm, Byggnads ordförande, i ett pressmeddelande.

Stor effekt på jobben

I Tyskland har man under tio års tid renoverat och effektiviserat fastighetsbeståndet för att kunna klara klimatmålen. Dessutom har det gett en positiv effekt på jobben. Enligt Byggnads har 200 000 nya jobb skapats där varje år, de flesta i byggsektorn. För Sveriges del är det nära två miljoner bostäder som behöver renoveras före 2050 för att klimatmålen ska kunna nås. Nu vill Byggnads att man inför ett system med energisparlån för att verkligen få fart på renoveringarna.
– Med utgångspunkt från de tyska erfarenheterna har Byggnads skissat på en svensk modell för finansiering av energieffektivisering av våra bostäder och där de budgetmässiga kostnaderna inte blir särskilt höga, skriver Johan Lindholm.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads hoppas på renoveringar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig