info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads höjer a-kasseavgiften

Arbetslösheten bland byggnadsarbetare ökar kraftigt, och nu höjs a-kasseavgiften från 70 kronor i månaden till 110 kronor i månaden.

A-kasseavgiften består av två delar, dels en grundavgift på 125 kronor som alla medlemmar betalar. Denna del är oförändrad och finansierar bland annat administrationen av själva försäkringen. Därutöver finns det en så kallad arbetslöshetsavgift, en extra avgift som räknas upp när fler medlemmar i en a-kassa blir arbetslösa. Denna avgift höjs från den 1 mars från 70 kronor till 110 kronor. Avgiften infördes av regeringen 2007 och betalas enbart av de medlemmar som har arbete.
– Bakgrunden till höjningen är den dramatiska ökningen av byggarbetslösheten, säger Lars Hildingson, ordförande i Byggnads och Målarnas a-kassa.

3000 fler med a-kassaersättning

11 975 byggnadsarbetare är idag öppet arbetslösa eller inskrivna i någon form av åtgärd, det är en ökning med över 3 000 personer på en månad. Den totala arbetslösheten, alltså öppet arbetslösa och personer i program med aktivitetsstöd, uppgår nu till 11,5 procent av medlemsantalet.
Roal Nilssen, föreståndare för Byggnads a-kassa, beklagar att medlemmarna får betala mer för sitt medlemskap i a-kassan.
– Syftet med avgiften var, enligt regeringen, att om fackföreningarna själva fick ta konsekvenserna för arbetslösheten, skulle detta bland annat innebära att kraven på löneökningar skulle hållas tillbaka. I stället har människor lämnat a-kassan. Sedan avgiften infördes för sex år sedan har cirka en halv miljon löntagare i Sverige, framförallt LO-medlemmar, lämnat a-kassorna, säger han.

”Straffavgift”

Lars Hildingson, styrelseordförande i Byggnads a-kassa, är mycket kritisk till arbetslöshetsavgiften som han kallar ”en straffavgift”.
– Orsaken till arbetslösheten, är att det byggs för lite. Regeringen borde göra något åt detta i stället, säger han.
Avgiften betalas in till Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).
Kajsa Lundgren är informationschef på IAF:
– Tanken när man införde avgiften var att egenfinansieringen skulle öka. Och så har det också blivit.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads höjer a-kasseavgiften

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig