info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads går in i bostadsprojekt

Fackförbundet Byggnads ger sig in i bostadsbyggandet. Tillsammans med Kommunal blir Byggnads huvudägare i byggandet av 228 hyresrätter i Lund.

I våras startade Riksbyggen, som är ett kooperativt företag, en ny enhet som bara ska bygga hyresrätter. Det första projektet är ett projekt i Lund, där det under våren ska byggas 228 hyresrätter i två etapper, två hus i varje del. Nu ger sig Byggnads in i bostadsbyggandet och kommer tillsammans med fackförbundet Kommunal att äga 81 procent i projektet. Riksbyggen äger 19 procent. De två fackförbunden kommer att äga lika mycket var av de 81 procenten.

Ger våra medlemmar arbete

– Vi är beredda att investera för att byggandet av hyresrätter ska komma igång. Det ger våra medlemmar arbete och vi får fart på hyresbyggandet för att unga människor som ska komma in på bostadsmarknaden, säger Lars Hildingsson, vice ordförande i Byggnads.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Det vill jag inte gå ut med än. Framöver kommer det fram hur stor investeringsram blir och hur mycket pengar det rör sig om och vilka företag som kommer att bygga det. Det är viktigt att det är en seriös byggföretagare som följer de spelregler som finns, säger Lars Hildingsson.
Byggnads är den störste ägaren i Riksbyggen, men det är första gången som fackförbundet Byggnads ger sig in i på att bygga nyproduktion.

Varför vill Byggnads bygga bostäder?

– Vi är den största ägaren i Riksbyggen och i både rollen som ägare och modernt fackförbund vill vi ha avkastning för pengar som investeras. Vi vill också att det ska göra nytta och vara till gagn för våra medlemmar, men också för samhället i stort. I dag är det nästan ingen som bygger hyresrätter.

Hur ser du på att medlemspengarna används till att bygga bostäder?

– Vi ser det som en investering och att det ger en hyfsad avkastning.Vi har tagit beslutet och det är ett bra beslut, även finansiellt, säger Lars Hildingsson.
Byggandet av hyresrätter i Lund är det först projektet. Husen kommer att byggas på plats, med en platsgjuten betongstomme och bjälklag, eftersom det är ger bättre kvalité och kräver mer folk. Vad lägenheterna kommer att kosta är ännu inte klart.
– Vi gör vad vi kan för att hyrorna ska vara rimliga, men det kommer inte att vara billigt eftersom det är nyproduktion, säger Lars Hildingsson.

Fler projekt i framtiden

Tanken är att det ska blir fler projekt i framtiden. Riksbyggen har lämnat in ett förslag på en markanvisningstävling i Gustavsberg. Även här gäller det byggandet av hyresrätter och Byggnads står som tilltänkt ägare.
– Om allt faller på plats och vi vinner tävlingen, så har vi för avsikt att vara med där också, säger Lars Hildingsson, vice ordförande i Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads går in i bostadsprojekt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig