info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads efter nya uppgifterna: Granska dubbelmorden igen

Nu ställs krav på ytterligare granskning av dubbelmorden i Tallinn på fackföreningsledarna Bertil Whinberg, Byggnads och Ove Fredricsson, Träindustriarbetareförbundet.
Orsaken är Dagens Arbetes granskning som lett till nya uppgifter om morden.

"Det finns skäl för myndigheter att åter titta på dubbelmordet efter de nya uppgifterna", tycker Byggnads ordförande Johan Lindholm. Foto: Dagens Arbete, Anna Bredberg

I poddserien Mordet på facktopparna har tidningen Dagens Arbete granskat morden på Byggnads ordförande Bertil Whinberg och Ove Fredriksson, ordförande för Träindustriarbetareförbundet (nuvarande GS), som skedde i Tallin 1991.

Den officiella versionen av morden var att facktopparna följt med två prostituerade kvinnor till en lägenhet för att senare ha rånats och misshandlats till döds.

Läs också Nya avslöjanden om mordet på Byggnads facktopp: "Fanns en politisk hotbild"

Men Dagens Arbete har har avslöjat en rad nya fakta om morden. Bland annat att den ena gärningsmannen var en elitutbildad Spetsnaz-soldat och att de kvinnliga lockfåglarna hade kopplingar till både den sovjetiska militären och till Sverige.

Bertil Whinberg, som var högt uppsatt i Socialdemokraterna och nära vän till statsminister Ingvar Carlsson, stöttade under den här tiden frihetskampen i Baltikum.

I podden framkommer också ett betydligt större våld mot fackföreningsmännen än vad som tidigare har kommit fram.

Uppgifterna har fått Byggnads nuvarande ordförande Johan Lindholm att reagera.

– Det är häpnadsväckande att något sånt här har kunnat gå under radarn under alla dessa år, säger han till Dagens Arbete.

För Byggnadsarbetaren kommenterar han vad han tycker behöver göras.

”Tankarna går ju först och främst till de anhöriga. Att de ska slippa sväva i ovisshet om vad som faktiskt hänt. Men det här är ytterst en frågan för myndigheterna och det är viktigt att de får ta del av materialet och kan göra sin bedömning. Nu har det framkommit uppgifter som inte var kända då, så jag kan tycka att det finns skäl att titta på det med nya ögon.”

Enligt Byggnads skulle man bistå en ny utredning med allt det material som behövs.

Också GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö har samma inställning i en intervju med Dagens Arbete.

– Jag tycker att det mesta talar för att det som hände var någonting annat än den officiella bilden som kom fram via polisutredning och rättegång, säger han till tidningen.

Om det finns möjlighet bör morden utredas igen, tycker han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads efter nya uppgifterna: Granska dubbelmorden igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig