info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya avslöjanden om mordet på Byggnads facktopp: "Fanns en politisk hotbild"

För över 30 år sedan mördades två fackföreningsledare i Tallin. En av dem var Byggnads ordförande Bertil Whinberg. I podden ”Mordet på facktopparna” avslöjar Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo vad som egentligen hände.

Byggnads ordförande Bertil Whinberg mördades i Tallin. Nu avslöjar journalisten Mikael Färnbo ny information i sin podd "Mordet på facktopparna" Foto: TT, Joel Danell

I januari 1991 reste Byggnads ordförande Bertil Whinberg och Ove Fredriksson, ordförande i Träindustriarbetareförbundet till Tallin för att förbättra samarbetet med nybildade estniska fackföreningar.

Men de två LO-ordförandena mördades i Tallin. Mordet väckte förstås stor uppmärksamhet i massmedia och den officiella versionen var att de två LO-ordförandena hade följt med två prostituerade kvinnor till en lägenhet, där de blev drogade, rånade och misshandlade.

De hittades döda i ett sandtag, några kilometer utanför Tallin, där de ska ha frusit ihjäl.

Mikael Färnbo är numera reporter på Dagens Arbete. För ungefär tio år sedan var han vikarie på tidningen Byggnadsarbetaren och hörde talas om mordet på en fikarast.

– Jag tyckte att det fanns en del frågetecken och började göra lite research.

Mikael Färnbo har sedan vikariatet på Byggnadsarbetaren jobbat på flera andra redaktioner, men har under tiden fortsatt att fördjupa sig i historien på lediga stunder.

Nu har han äntligen kunnat göra klart granskningen och i morgon, onsdag 9 mars, släpps podden ”Mordet på facktopparna”.

Du ska i sju avsnitt berätta om mordet på fackpamparna i Tallin. Vad är det för ny information som kommer fram?
– Jag har pratat med väldigt många som var på plats under den här tiden. Sedan har jag också dykt ner i den hemliga sovjetiska förundersökningen och obduktionsprotokoll, där har jag har hittat sensationella uppgifter om gärningsmännens bakgrund och vilka de var. Jag kan inte säga mer än så.

Den sovjetiska utredningen har varit hemligstämplad i många år. Varför har sekretessen hävts just nu?
– 30 år har gått, så det är därför som vi har fått tillgång till utredningen. Jag var på plats i Tallin och fick läsa igenom den.

Det uppstår en hel del frågetecken kring den officiella versionen av händelsen

Den officiella storyn var ju att de två fackpamparna träffade prostituerade och blev rånmördade. Hur stämmer det med ditt avslöjande?
– Jag har granskat den officiella berättelsen i sju avsnitt, och vad som är sant och inte är det. Jag kan väl berätta att det uppstår en hel del frågetecken kring den officiella versionen av händelsen.

Innebär ditt avslöjande att det kan vara ett politiskt motiv som ligger bakom mordet?
– Jag kan inte gå igenom händelserna i förväg, men det är klart att det fanns en politisk hotbild mot den fackliga delegationen.

Kommer lyssnaren att få svar på varför fackpamparna mördades?
– Ja, lyssnaren kommer att få många svar. Det är bisarrt att podden kommer just nu när kalla kriget-stämningen är dagspolitik. På det sätt blir det 30 år gamla mordet aktuellt igen.

Podden har gjorts i samarbete med ett estniskt mediehus. Berätta!
– Jag har samarbetat med en estnisk journalist på Express media, som har hjälpt mig med intervjuer och att få tag på folk. Avslöjandet kommer även att publiceras på estniska i deras papperstidning. Mordet är fortfarande relevant i Estland, vilket jag blev förvånad över, och det är ett mord som folk fortfarande kommer ihåg.

Varför blev det en podd?
– Jag tyckte att det var det mest effektiva sättet att skildra historien. Mordhistorien, dubbelmordet, är motorn i berättelsen. Men jag vill också skildra världen runtomkring och i radio får man plats med denna typ av information.

Här kan du lyssna på podden i Dagens Arbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya avslöjanden om mordet på Byggnads facktopp: "Fanns en politisk hotbild"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig