info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggkonkurserna ökar

Hittills i år har konkurserna i byggsektorn ökat med fjorton procent jämfört med förra året. Hela ökningen har skett i februari. Den tyder på en fortsatt försvagad konjunktur.

Under februari ökade konkurserna kraftigt i byggbranschen. 102 företag gick i konkurs, förra året var motsvarande siffra 67. Ökningen är alltså drygt 50-procentig.
Sett till både januari och februari vägs utvecklingen upp av att konkurserna minskade i januari. Sammantaget har konkurserna därmed ökat fjorton procent i år jämfört med förra året, från 160 till 183. Siffrorna kommer från upplysningsföretaget UCs statistik.

”En ny dipp i konjunkturen”

– Fler konkurser i transport- och byggbranschen brukar vara tidiga indikatorer på en konjunkturförsvagning, och mycket talar för att vi nu ser en ny dipp under den här lågkonjunkturen, säger UCs marknadschef Roland Sigbladh i en kommentar som skickats ut med statistiken.
Samtidigt konstaterar han att det finns rekordmånga verksamma företag. Därmed är det logiskt att även konkurserna blir fler.

Stockholm drabbat

Totalt, oavsett bransch, har konkurserna i Sverige ökat med elva procent hittills i år. Samtidigt har konkursökningen också nått Stockholm, som tidigare varit relativt förskonat. Det är byggbranschen som, tillsammans med detaljhandel och fastighetsföretag, driver på ökningen.
– I byggsektorn ser man en försvagad orderingång, framför allt för husbyggandet och även färre ROT-uppdrag, vilket leder till ekonomiska problem för många mindre Stockholmsbaserade byggföretag, säger Roland Sigbladh.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggkonkurserna ökar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig