info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggkonjunkturen sviktar – men här anställs fler

Antalet byggprojekt framöver är för få och husbyggarna förväntar sig en fortsatt nedgång av antalet anställda. Samtidigt ser det ljusare ut för anläggning.

Enligt Konjunkturinstitutet går det lite trögt för bostadsbyggandet. Samtidigt ser det bättre ut för anläggning. Foto: Birgitta Gustafsson/ Mostphotos

Vi börjar med det negativa. Enligt Konjunkturinstitutets månadsbarometer från idag så har den så kallade konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet fallit jämfört med förra månaden. Från 95,9 till 94,9.

Framförallt är det två saker som ligger bakom nedgången. Byggbolagen är nu mindre nöjda med hur orderstocken ser ut. De har för lite jobb. Den andra handlar om att byggbolag, främst de inom husbyggnation, har negativa anställningsplaner.

Samtidigt ser bättre ut för anläggningsföretagen. Där förväntar man sig en viss ökning av antalet anställda de närmaste månaderna. Och på ett år sikt ser det ännu bättre ut. Visserligen tror byggbolagen att otillräcklig efterfrågan fortsatt kommer vara det främsta hindret för ett ökat byggande. Men andelen som tror det har börjat minska och istället är det fler som tror att brist på arbetskraft kommer att öka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggkonjunkturen sviktar – men här anställs fler

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig