info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbare protesterar

Över hundra byggnadsarbetare på åtta arbetsplatser har enligt uppgift satt sig i bodarna och genomför en maskningsaktion. – Vi tar kraftigt avstånd från det här, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads Öst.

Enligt uppgifter till tidningen rör det sig om ett hundratal anställda hos Peab, NCC och Skanska som sitter i bodarna istället för att vara ute och jobba. Arbetsplatser i både Norrköping och Linköping ska vara berörda. När Byggnadsarbetaren ringer upp en av personerna som pekats ut som bodsittare svarar han undvikande och vill inte gå med på någon intervju:
– Jag sitter i boden och dricker kaffe just nu.
Men det gjorde du förra gången vi pratade i dag också.
– Ja, det blir mycket kaffe i dag.

Stupstocksavtal pekas ut

Magnus Cato på Byggnads Öst kan inte bekräfta huruvida uppgifterna om bodsittning stämmer men han har hört rykten om någon form av protest under dagen.
– Jag känner till att arbetsgivare påstår att det pågår en otillåten stridsåtgärd men vi är inte inblandade på något sätt. Från Byggnads sida tar vi kraftigt avstånd från att man maskar, säger han.
Enligt vad tidningen erfar ska protesten bero på att Byggnads Öst och de berörda företagen har haft en lönekonflikt i två och ett halvt år. 22 förhandlingar har strandat, både lokalt och centralt. Nu går många av byggjobbarna på stupstockslön.
– Tittar man på snittet i regionen så förlorar man 4 000 kronor i månaden med stupstock. Till slut tröttnar man kanske, säger Magnus Cato.
Vad kommer ni i Byggnads Öst att göra nu?
– Vi måste förvissa oss om att det verkligen stämmer och inte bara är ett rykte. Om det stämmer får vi sätta oss ner internt och diskutera vad vi ska göra.

NCC kritiska

Johan Gillberg som är förhandlingschef på NCC Construction kan till skillnad från Byggnads Öst bekräfta att det verkligen pågår någon form av protest. Maskningsaktioner förekommer på alla företagets arbetsplatser i Norrköping och Linköping.
– Vi kallar till en överläggning enligt paragraf 43 i MBL om otillåtna stridsåtgärder och vi har varit ute och informerat våra anställda på arbetsplatserna, säger han.
Vad kommer hända med de som maskar?
– Vi förväntar oss att det här är över i morgon annars kan det bli en personlig erinran för de anställda. I det långa loppet kan det leda till en uppsägning.
Hur påverkar det här förhandlingarna med Byggnads?
– Den här situationen ligger Byggnads i fatet, det är inte positivt. Jag undrar var andan från det nya byggavtalet tog vägen.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbare protesterar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig