info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggfifflarnas nya knep – tog ut 25 miljoner med thailändska kort

Svartjobbsmiljonerna rullade med hjälp av thailändska bankomatkort. I centrum stod bluffbolaget Baldrian Bygg & Bemanning.

På papperet var Baldrian Bygg & Bemanning AB ett företag som bland annat skulle ägna sig åt ”byggnation, underhåll och reparationer av fastigheter”. Men under ytan skedde något helt annat.

Vid en granskning visade det sig att bolaget aldrig var registrerat som arbetsgivare och att man inte betalade några arbetsgivaravgifter. Under tre år, mellan 2014 och 2017, skrev Baldrian falska fakturor för nära 11 miljoner kronor till olika företag. Tillsammans med tre andra, liknande bluffbolag i samma härva handlade det om sammanlagt 25 miljoner. Det visar en dom i Stockholms tingsrätt från i somras.

Läs också 30-åringen som jagades i härvan: "Jag är brännmärkt"

Företag som anlitade svart arbetskraft betalade bluffakturor till Baldrian och de andra bolagen. Pengarna togs sedan ut i bankomater och transporterades till de anställda, som fick kontant, oskattad betalning.

I andra stora svartjobbshärvor, som den om Svartjobbsfabriken och den på Nya Karolinska, har fuskarna använt sig av mängder av målvakter och konton för att kunna få ut så mycket så möjligt ur bankomaterna. Den begränsande faktorn har varit de svenska bankkorten, där man får man ta ut runt 20 000 kronor på en vecka.

De kriminella bakom Baldrian Bygg & Bemanning har istället använt sig av thailändska bankkonton och kort, men tagit ut pengarna i Sverige och levererat dem till svartarbetarna. I domen mot de ansvariga för företagen förklaras varför korten användes: ”Man kunde ta ut upp till 100 000 kronor per dag med dem. Syftet var att kringgå de uttagsgränser som svenska banker har.” En av de inblandade i härvan gjorde 143 uttag i en närliggande förort till Stockholm.

Kontanterna som han fick ut gick enligt fakturorna bland annat till hantverkstjänster, byggtjänster, bemanning, uthyrning av personal och snöskottning.

I domen i Stockholms tingsrätt i somras dömdes sex personer, två kvinnor och fyra män, för olika grader av inblandning i härvan. De dömdes till penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott, näringspenningtvätt. Straffen sträckte sig från villkorlig dom och böter till fängelse i fem år och näringsförbud.

Läs också Svartjobbsfabrikens fasad: Jana, Aleksandr och Gulnare

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggfifflarnas nya knep – tog ut 25 miljoner med thailändska kort

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig