info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Svartjobbsfabriken

30-åringen som jagades i härvan: "Jag är brännmärkt"

Den 30-årige mannen jagades som en nyckelperson i den stora härvan om Svartjobbsfabriken.
I ett möte med Byggnadsarbetaren försäkrar 30-åringen att han är oskyldig. Han ger sin bild om varför han höll sig undan polisen, varför det bodde svartarbetare i hans hus – och varför myndigheterna ständigt är steget efter brottslingarna inom bygg.

Mannen i mitten av bilden är 30-åringen, som varit misstänkt för att vara en viktig person i utredningen. Foto: Förundersökningsprotokoll

Under våren publicerade Byggnadsarbetaren en artikelserie om Svartjobbsfabriken, ett gigantiskt brottsupplägg för oskattade byggjobb. Ett nätverk av fuskande företag drar varje år in 100 miljoner kronor och släpps in på skattefinansierade storbyggen. Svartjobbet har kunnat fortsätta med uppköpta företag, lettiska målvakter, pengatvätt och grov kriminalitet.

I den senaste utredningen av upplägget, mot svartjobbsföretaget Genat, fokuserade myndigheterna på en 30-årig man som misstänktes vara en högt uppsatt person i Svartjobbsfabriken. Byggnadsarbetaren berättade om detta. En dag får vi ett telefonsamtal till redaktionen.

– Hej. Ni har skrivit om Svartjobbsfabriken. Det är jag som är 30-åringen. Ni vet ju mer om mig än jag själv, säger personen i andra änden av luren.

Han förklarar att han är felaktigt utpekad i utredningen.

– Tror ni verkligen att jag ligger bakom allt det här? säger han.

Läs alla delar i Byggnadsarbetarens stora avslöjande av Svartjobbsfabriken här

När vi sedan möts känner vi direkt igen 30-åringen från spaningsbilderna i förundersökningen om Genat. Han är välklädd, ler ofta och pratar perfekt svenska.

Hur reagerade du när du läste reportagen om Svartjobbsfabriken?

– Ni har gjort ett bra jobb, kartlagt allt. Jag kommer inte ens ihåg när jag invandrade till Sverige första gången, men det visste ni.

Du känner dig felaktigt utpekad?

– Ja. I utredningen om Genat finns inga konkreta bevis mot mig. Alla misstankar är nerlagda och allt är fint på mitt konto. Jag är inte dömd för något.

30-åringen berättar att han jobbat svart under sin första tid i Sverige. Först vistades han illegalt i landet. Sedan, när han sökte asyl, räckte inte den låga ersättningen.

– Jag fick jobba svart för att klara uppehället. Då fick man hålla på med sådant. Men allt det där har jag lämnat.

Varför pekas du ut i utredningen?

– Jag var tidigare anställd på Hedbergs (ett annat företag som granskats av Skatteverket). I Genat var jag ingenting. Vissa kunder pratar om mig i Genat-utredningen, men det beror på att jag jobbade för Hedbergs och att Genat tagit över jobb från dem.

Hur kan du finnas på spaningsbilder tillsammans med de andra misstänkta?

– Jag känner dem, vi umgås privat. Jag jobbade med dem för länge sedan.

Varför höll du dig undan?

– Jag fick veta att jag skulle bli häktad, men jag kände mig inte skyldig. Jag vet att man kan bli häktad lång tid och ville inte förlora den tiden utan ville jobba. Polisen fick inte kontakt med mig och sedan fick jag papper hem om att alla misstankar var nedlagda (Han visar dokumenten i mobilen).

Polisen gjorde tillslag mot din lägenhet och ett hus som du äger. Varför bodde det svartarbetare i huset?

– Jag har ett avtal att hyra ut huset till en person. Det var uthyrt vid tillslaget.

Men det här måste ju ha väckt misstankar. Ångrar du något?

– Ja, jag ångrar att jag hyrde ut huset. Men jag har aldrig blandat mig i vad de håller på med och jag har ett schyst kontrakt på uthyrningen. Snart ska jag riva det huset och bygga ett nytt.

Så du har inget med svartarbete att göra nu?

– Nej, jag håller mig borta från allt det där. Det är för stora pengar. Här snackas det om hundratals miljoner men titta på mig, jag är inte rik. Hade jag varit ledaren i det här hade jag varit rik.

Vet du vem som är högst upp i det här upplägget?

– Jag kan inte svara på den frågan.

Hur kändes det när polisen skulle häkta dig och tog sig in i din lägenhet?

– Det var inget speciellt. Jag har haft span på mig, varit efterlyst och suttit häktad tidigare. Jag har varit med om mycket, så jag är van.

Hur har den här uppmärksamheten påverkat dig?

– Jag kan inte göra affärer här i Sverige, det skulle inte fungera. Jag är brännmärkt här nu. Nu har jag affärer i Ryssland på gång.

Hur ser du på byggbranschen i Sverige?

– Den är svart som natten, särskilt i Stockholm. Allt ser bra ut på ytan men de stora byggföretagen vet precis vad som pågår där under. Visst, de anlitar ett fint företag men förstår säkert att underentreprenörerna längre ner fuskar. De borde förstå det, med tanke på det låga priset de betalar.

Varför är det så många som fuskar?

– Det är lätt att starta företag. De är för naiva på Skatteverket. Myndigheterna håller heller inte koll på varandra. I andra länder finns det fler restriktioner och regler än här. Folk kommer att fortsätta utnyttja systemet så länge det ser ut så här.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: 30-åringen som jagades i härvan: "Jag är brännmärkt"