info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygget inför jättebygget: ”Boende för 1 000 byggnadsarbetare”

Northvolt ska bygga om Kvarnsvedens gamla pappersbruk till en batterifabrik. Nu pågår arbetet med att fixa fram bostäder till byggnadsarbetarna som ska göra jobbet. De första flyttar in i sommar.

Till vänster baracker som byggts till Northvolts fabrik i Skellefteå. Till höger pappersbruket i Kvarnsveden. Foto: Pressbild Contractor/Northvolt

Det är det allmännyttiga bostadsbolaget Tunabyggen som fått uppdraget att fiska fram bostäder till den kommande anstormningen av byggnadsarbetare till Borlänge. Tunabyggen kommer sedan i sin tur att hyra ut boendet till Northvolt.

– Vi kommer lägga ut bygget av de här boendet på upphandling inom kort, säger Pernilla Bergkvist, marknadschef Tunabyggen.

Läs också Rasrisk på Northvolt upptäckt – men... "mycket bättre än tidigare"

Bostäderna kommer byggas av moduler. Två våningar höga där omkring 45 personer kommer bo i varje länga.

Hur kommer lägenheterna se ut?

– Vår tanke är att alla ska ha eget rum som är fullt möblerat. Sedan ska det även vara toalett och dusch på rummet. Kök och vardagsrum kommer de att dela med andra.

Bostäderna kommer byggas cirka 10 minuter med bil från själva byggarbetsplatsen.

Enligt Northvolt ska batterifabriken i Kvarnsveden börja producera i slutet av 2024. Då är tanken att de provisoriska bostäderna som byggs nu ska rivas.

Läs också Stålbalkar föll vid kranlyft – gjorde hål i yttertak

Tidigare i år har Byggnads och Northvolt enats om att fabriksbygget i Borlänge inte ska ha mer än två led i entreprenörskedjorna. Detta efter de stora problemen som varit på bygget av batterifabriken i Skellefteå. Där har det flera gångar kommit fram uppgifter om avtalslösa företag, brott mot utlänningslagen, arbetstidsregler och brister i personalliggare. Vid en myndighetskontroll i november förra året fick till exempel 12 av 49 kontrollerade byggnadsarbetare avvisningsbeslut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygget inför jättebygget: ”Boende för 1 000 byggnadsarbetare”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig