info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Byggbranschen kan bli hjältarna"

"Byggbranschen sitter på lösningarna och kan bli hjältarna i framtiden om de börjar göra rätt" säger Kristian Skånberg. Han skriver en rapport inför FNs klimatmöte, på uppdrag av BWI.

Hållbarhetskonomen Kristian Skånberg har jobbat mycket med klimatfrågor, bland annat på uppdrag av TCO och Naturvårdsverket. Nu har han just flyttat in tillfälligt på Byggnads förbundskontor för att skriva en rapport inför FNs klimatmöte COP21 som hålls i Paris i slutet av året.
Rapporten ska innehålla positiva exempel på klimatinsatser inom bygg- och träsektorerna världen över. Den ska bland annat vara ett underlag för lobbyarbete mot politiker i olika länder inför klimatmötet. Uppdragsgivare är det internationella bygg- och träfacket, BWI.
Kristian Skånberg konstaterar att byggbranschen, som orsakar stora växthusgasutsläpp, är en del av klimatproblemet, men också en del av lösningen om man gör rätt.
Så vad är den stora utmaningen för byggbranschen?
– Läser man de vetenskapliga forskningsstudierna om klimat så är de egentligen en jättelång önskelista över vad som behöver byggas nytt eller byggas om. Men man kan inte gå in och göra som man alltid gjort i de kommande byggprojekten. Man måste ändra vilka material man använder och bygga på rätt ställe med tanke på översvämningsrisker, inte minst vid höjda havsnivåer. Det måste vara energisnålt och gärna innehålla mycket trä.
Vad är det som behöver byggas?
– I Sverige behövs det ännu mer vindkraftverk och solpaneler på taken. Det ska vara mycket bra energivärden i alla nya byggnader, men det gäller också att renovera det gamla byggbeståndet till bättre värden. Sedan handlar det också om att till exempel Göteborg och Kristianstad är hotade av vattennivåerna, så där måste man kanske bygga vallar och stora slussportar.
Vems ansvar är det att byggena och byggnaderna ska bli mer energieffektiva?
– I byggbranschen är det ju ofta lite billigare, men bara lite, att snåla med att ta mindre energisnåla fönster och isolera lite mindre. Då blir kostnaden för byggandet lite lägre. Men tittar man över livslängden vad det kan kosta med driften så är det oftast billigare att bygga energisnålt från början. Man behöver sätta sig ner tillsammans och se till att alla, även hyresgästerna, som blir inblandade under ett projekts hela livslängd kommer till tals. Så att man försöker ta ett helhetsgrepp och ta beslut som är bra för alla parter på lång sikt.
Vad tror du om COP21, kommer mötet bli en vändpunkt för klimatet?
– Det kommer förhoppningsvis bli ett bättre utfall än efter många av de andra mötena. Men det kommer inte bli det miljörörelsen eller de mest engagerade klimatpolitikerna drömmer om. Men de länder som kan visa på att de gjort utsläppsminskningar går ganska bra ekonomiskt. Det är inte så att det hindrar ekonomin, snarare tvärtom, och det är det väldigt bra att kunna visa på.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Byggbranschen kan bli hjältarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig