info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Byggboomen över – så många byggjobb försvinner

I dagens konjunkturrapport slår Sveriges Byggindustrier (BI) fast att högkonjunkturen i byggbranschen är över. Nu väntar bistrare tider.  

Fram till slutet av 2020 räknar Sveriges Byggindustrier med att antalet sysselsatta i byggbranschen minskar med 7 000 personer. Foto: Cenneth Niklasson

BI skriver i sin prognos att bygginvesteringarna kommer att minska under såväl 2019 som 2020. Den främsta orsaken är att byggarbetsgivarna ser en nedgång i bostadsbyggandet. De räknar nu med att antalet påbörjade bostäder nästa år faller under 40 000. Något som inte hänt sedan 2014. Som mest byggdes det under 2017 då det producerades över 63 000 nya lägenheter.

Bostadsbyggande kräver mycket personal. En nedgång där slår direkt mot sysselsättningen. BI tror att antalet anställda i branschen kommer att minska med cirka 2 procent. Det motsvarar 7 100 personer.

– Högkonjunkturen är över. Politik, näringsliv och fackliga organisationer måste samla sig för att återställa tempot i samhällsbygget, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd på BI i en kommentar.

Nedgången i bostadsbyggandet räddas delvis av att det ser bättre ut för stora infrastrukturjobb. Där förväntas investeringarna att öka fram till slutet av 2020.


Du läser: Byggboomen över – så många byggjobb försvinner