info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolagen spår ljus framtid

Tre av de fyra börsnoterade byggbolagen har nu lämnat bokslut för 2010. Vinsterna stiger igen och alla har en positiv syn på byggandet framöver och räknar med en ökad aktivitet.

NCC, JM och Skanska lämnade finansiella rapporter för 2010 under förra veckan. NCC och JM slog marknadens förväntningar med råge när det gäller vinsten. Skanska kom in ungefär i nivå vad analytikerna förväntade sig.

JM redovisade ett rörelseresultat på 907 miljoner kronor, NCC:s hamnade på 2 254 miljoner kronor och för Skanska stannade siffrorna på 5 339 miljoner kronor.

När det gäller marknadsutsikterna så ser bolagen en stabil tillväxt framöver. Skanska skriver i sin rapport att husmarknaden förbättras successivt och då framförallt på den nordiska marknaden och i synnerhet i Sverige.

JM som mestadels är aktiva i tillväxtregioner ser fortsatt goda förutsättningar och räknar med stor befolkningsökning i områden där de är positionerade. Det innebär att det finns bra möjligheter för företaget att fortsätta strategin att bygga bostäder på egen mark i attraktiva områden. Även NCC förväntar sig en ökning av efterfrågan när det gäller byggprojekt på den nordiska marknaden. Det innebär att bolagen i stort har samma framtidstro som flera olika prognoser – bland annat från konjunkturinstitutet – visat. Nämligen att temperaturen i byggbranschen stiger allt mer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolagen spår ljus framtid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig