info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg vinnare i jobbprognos

Arbetsförmedlingen har kommit med en rapport som visar vilka yrken som det är värt att satsa på för att få jobb. För flera av yrkesgrupperna på bygget ser det bra ut. Allra bäst för byggnadsplåtslagare där bristen förväntas bli stor.

Generellt så räknar Arbetsförmedlingen med att sysselsättningen ökar med 5000 pesoner 2012 och med ytterligare 15 000 år 2013. Utsikterna för de som vill ha ett jobb i byggbranschen är goda. Enligt Arbetsförmedlingen har visserligen efterfrågan dämpats något den senaste tiden då bostadsbyggandet tappat fart, men det uppvägs till stor del av att annat byggandet går desto bättre.

Överskott för ett byggyrke

I rapporten skriver Arbetsförmedlingen att det kommer att bli brist på arbetskraft för de flesta byggyrken de kommande åren. Störst kommer efterfrågan att bli på byggnadsplåtslagare, golvläggare, VVS-montörer och betongarbetare. Det ser även bra ut på längre sikt. Bristen på yrkesfolk till bygget förväntas bestå även under de närmast 5-10 åren. För grovarbetare inom bygg- och anläggning ser det däremot sämre ut. Bland dem är arbetslösheten hög. Det kan även uppstå vissa problem för de elever som lämnar gymnasiet och som siktar på en framtid som träarbetare. De kan få svårt att hitta en lärlingsplats.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg vinnare i jobbprognos

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig