info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygg toppar lönelistan

Byggnadsarbetarna fortsätter att ligga högst upp i lönetoppen bland arbetarna. Samtidigt – lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att växa. Och det för tjugonde året i rad.

Här hittar du de senaste lönerna på bygget.

Skillnaden mellan arbetarnas och tjänstemännens löner har ökat de senaste tjugo åren. 1994 var skillnaden 4 600 kronor i månaden – och nu är det historiskt stora lönegapet uppe i 11 700 kronor. Det skriver LO i sin lönerapport för löneutvecklingen under 2014.
Under 2014 hamnade snittförtjänsten i månaden för samtliga arbetare på 24 900 kronor samtidigt som tjänstemän kunde inkassera 36 600 kronor. Det innebär att medellönen för tjänstemän är 47 procent högre än för arbetare. Lönesnittet för samtliga – det vill säga både arbetare och tjänstemän – slutade på 30 800 kronor.

Byggnadsarbetarna i topp bland knegarna

Bland arbetarna i LO-kollektivet är det som vanligt de yrken som finns på landets byggarbetsplatser som ligger i topp. Så har det sett ut under lång tid. De tjänade i snitt 29 600 kronor. Det var dock stor skillnad när det gäller män och kvinnor på bygget. Männen tjänade 29 700 kronor. Kvinnorna på bygget 25 200 kronor i månaden. Och hur är det med platschefer, utsättare och andra tjänstemän på bygget? Jo, de drog in drygt åtta tusenlappar mer i månaden än arbetarna på bygget. Nämligen 38 200 kronor. En nivå som endast de allra bäst betalda byggnadsarbetarna kommer upp i.
På arbetarsidan följs byggnadsarbetarna av en annan bransch där det också arbetar mycket män – de inom gruvindustrin som nådde upp till 29 100 kronor i månaden. I botten bland arbetarna ligger de som är sysselsatta inom den kommunala barnomsorgen med en snittlön på 21 600 kronor i månaden.
Andra sektorer som hamnade lågt bland arbetarna var kommunal verksamhet som omfattar äldre- och handikappomsorg och arbetare inom hotell- och restaurang. De tjänade i snitt 22 200 kronor, respektive 22 300 kronor.

För att få totalkoll på din lön – gå med i ”Din lön på bygget”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygg toppar lönelistan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig