info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brist på byggnadsarbetare

Drygt fyra av tio byggföretagare ser bristen på arbetskraft som det främsta hindret i verksamheten, enligt Konjunkturinstitutets marsbarometer. Siffran var lika hög i februari.

Byggföretagarna är inte fullt lika positiva till utvecklingen i branschen i mars som de var i februari. Samtidigt är den sammanlagda bedömningen mycket positivare än den varit i snitt under 2000-talet, läget i branschen är alltså ljust. Det visar Konjunkturinstitutets barometer för mars, barometern publicerar varje månad och är baserad på intervjuer med företag.

Fortsatt uppgång väntas

Enligt rapporten har ordertillväxten varit god samtidigt som byggproduktionen och sysselsättningen har ökat de senaste månaderna. Byggföretagen väntar sig att utvecklingen ska fortsätta i samma riktning under våren. Samtidigt uppger drygt 40 procent av företagen att orderstocken just nu är för liten.

Hindras av brist på arbetare

Nästan ett av fyra företag ser efterfrågan som det främsta hindret för verksamheten. Betydligt fler, drygt fyra av tio, ser i stället bristen på arbetskraft som det främsta hindret. Framför allt är det svårt att hitta arbetare till husbyggnad.
Under de närmaste månaderna väntar sig nästan sex av tio företag att anbudspriserna ska stiga.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brist på byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig