info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bråk om turordningsregler – Byggföretagen stämmer Byggnads

Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen stämmer Byggnads i Arbetsdomstolen. Orsaken är bråk om turordningsreglerna i nya LAS och om det är kollektivavtal eller lagen som gäller.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads samt Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggföretagen. Foto: Pressbilder

De nya LAS-reglerna började att tillämpas i början av oktober 2022. Arbetsgivare kan nu undanta tre personer från turordningen, oavsett om det är ett litet eller stort företag. Tidigare var reglerna att arbetsgivare med max tio anställda fick undanta två personer från turordningen. Det här oroar många byggnadsarbetare.

Men Byggnads anser att de nya bestämmelserna inte gäller på byggavtalets område. Enligt facket ska det så kallade tvåundantaget ha införts i en bilaga till avtalet 2001.

– Tvåundantaget infördes i kollektivavtalet via ett medlingsbud och då anser vi att det är en kollektivavtalsregel och inte en lagändring. Där har vi och Byggföretagen olika uppfattningar, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.

Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen anser däremot att paragrafen endast utgör upplysning om LAS:s tidigare innehåll och att den därför inte förhindrar arbetsgivare att tillämpa de nya anställningsreglerna att undanta tre personer.

Byggföretagen har nu lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen efter att tvisten inte kunde lösas i en central förhandling.

– Tyvärr fortsätter Byggnads att obstruera mot de nya reglerna i LAS och stor oenighet råder om turordningen. Tvisten är förstås extra känslig med tanke på konjunkturläget och kommande avtalsrörelse, säger Mats Åkelind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Det är många saker som vi har branschanpassat

Enligt Byggnads är turordningsreglerna i LAS dispositiva, det vill säga inte tvingande, och kan ändras i avtal.

– Det är många saker som vi har branschanpassat i våra kollektivavtal utifrån LAS. Vi har exempelvis inte infört visstid, utan har något som heter överenskommen visstid, säger Torbjörn Hagelin.

– Jag ska inte göra någon tolkning av arbetsgivarparten. Men alltid när det är försämringar för arbetstagarna, då vill de föra in dem utan att betala något, säger Torbjörn Hagelin.

Även Maskinentreprenörerna stämmer Byggnads för att fackförbundet inte följer LAS-reglerna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bråk om turordningsregler – Byggföretagen stämmer Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig