info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bostadsbyggare i konkurs – 140 kan bli av med jobbet

Vad som kommer att hända med de 140 anställda när bostadsbyggbolaget Sizes har begärts i konkurs, är ännu oklart. Men det arbetas för att produktionen ska kunna återupptas i konkursboets regi.

140 anställda drabbas när bostadsbyggaren Sizes går i konkurs. Foto: Sizes

Sizes konkurs omfattar koncernmoderbolaget Sizes Works AB, produktionsbolaget Sizes Prefab AB och entreprenadbolaget Sizes Construction AB. Huvuddelen av de anställda arbetar på fabriken i Oskarshamn som tillverkar prefabricerade byggmoduler i trä.

Bakgrunden till konkursen är det kraftigt försämrade marknadsläget för bostadsbyggandet, som gjorde att Sizes största kund ställde in alla framtida projekt.

– Det är läskiga tider för byggsektorn, säger Sizes vd Mikael Anjou som under hela sommaren försökt rädda bolaget.

– Med inflation, höjda räntor, ökade materialkostnader och lägre fastighetsvärden är det väldigt svårt att vara byggbolag i dessa tider. Tyvärr vet jag att vi bara är ett bolag i mängden som har det svårt.

Sizes är anslutet till TMF, Trä- och möbelföretagen, och konkursförvaltaren arbetar nu för att koncernen ska kunna rekonstrueras och att produktionen i fabriken ska kunna fortsätta i annan regi.

– Genom en fortsatt drift i konkursboets regi under en månad hoppas jag också kunna uppnå en rekonstruktionslösning där rörelsen kan leva vidare. Jag tänker söka en ny ägare parallellt med driften, säger konkursförvaltaren Erik Gabrielsson till tidningen Byggindustrin.

När det gäller underleverantörer tror inte Mikael Anjou att Sizes konkurs kommer att slå så hårt.

– Ingen underleverantör är så beroende av Sizes att det kommer att ge betydande problem.

Anders Kretz

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bostadsbyggare i konkurs – 140 kan bli av med jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig