info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bostadsbyggandet svajar

Tre av de största byggbolagen har nu lämnat sina finansiella rapporter för fjärde kvartalet. I deras kommentarer om marknadsutsikterna spår det ett stabilt 2012, men det finns en oro för bostadsbyggandet.

Skanska, NCC och JM ser en bra utveckling för byggbranschen i landet under 2012. Byggandet kommer att fortsätta på ungefär samma nivå som förra året. Men det finns ett undantag och det är bostadsbyggandet. Där är osäkerheten stor och allt hänger på hur finanskrisen i Europa utvecklas. JM – som har störst andel bostadsbyggande – skriver i rapporten för kvartal 4 att försäljningsprocessen tog längre tid under slutet av 2011. En tendens som de tror kommer att fortsätta så länge konjunkturen är osäker.

Startar färre projekt

Även på NCC har man märkt av att tiderna blivit sämre, vilket medfört att bolaget under hösten blivit försiktigare med att dra igång nya bostadsprojekt. Samma sak gäller för Skanska som även de ser en viss osäkerhet för bostadsbyggandet i landet. Förklaringen till att byggbolagen nu är extra försiktiga med att påbörja nya bostadsområden är att de är rädda för att konjunkturen ska dippa rejält. Ingen vet hur krisen i Europa kommer att utvecklas och därmed är det svårt att sia något om vilken väg konjunkturen tar. Det finns en risk för att situationen i samband med finanskrisen 2007/2008 kommer tillbaka. Då tvingades byggbolagen dra i handbromsen och en stor del av bostadsbyggandet stannade upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bostadsbyggandet svajar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig