info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bostadsbyggandet ökar kraftigt

Aldrig tidigare har bostadsbyggandet ökat så starkt som under årets tre första kvartal. Men uppgången sker från en historiskt låg nivå.

Under årets nio första månader påbörjades cirka 18 550 lägenheter, varav 5 550 var bostäder i småhus och 13 000 i flerbostadshus. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Uppgången sedan 2009 är markant då det totalt påbörjades 11 774 bostäder under motsvarande period. Men ökningen i år ska ses i ljuset av att 2009 var ett förlorat år för bostadsbyggandet. Finanskrisen som drog igång 2008 påverkade byggandet kraftigt under 2009 och då speciellt bostadssektorn. Flera projekt stoppades och placerade i malpåse i väntan på bättre tider. Enligt Sven Ljung, utredningssekreterare på Byggnads ligger dagens bostadsbyggande – trots uppgången i år – på långsiktigt för låga nivåer.

40 000 bostäder per år

– I Sverige finns det ungefär 4 miljoner bostäder. Om vi utgår från att en genomsnittlig livslängd för en bostad är 100 år behöver vi bygga 40 000 bostäder varje år. Till bilden hör också att vi av olika skäl har haft ett lågt bostadsbyggande i 20 år. Under 2000-talet har vi byggt hälften så många bostäder per 1 000 invånare jämfört med genomsnittet för våra nordiska grannländer, säger Sven Ljung.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bostadsbyggandet ökar kraftigt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig